Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jemné rožky z domáceho pľundrového cesta

od | júl 28, 2022 | Chuťovky, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Jemné rožky si rýchlo zamiluješ. Cesto ako obláčik s výraznou chuťou, naplnené obľúbenou plnkou je jednoducho delikatesa. Tieto rožky sú ako stvorené na raňajky a naozaj lahodne mäkké aj na ďalší deň.

Jemné rožky – recept:

Čo budeš potrebovať:

  • 550 g hladkej múky
  • 1 kocku droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL soli
  • 100 ml teplej vody
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potieranie
  • 100 g hladkej múky + 250 g masla
pľundrové domáce cesto

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky preosej múku. V strede urob dlaňou jamku a do nej rozdrv droždie. Na neho nasyp kryštálový cukor a zalej teplou vodou. Toto nechaj asi 10 minút odstáť aby droždie nakyslo.
  • Potom pridaj soľ, celé vajce, mlieko a vanilkový cukor. Drevenou vareškou dôkladne vymies v jednom smere. Až sa cesto pekne oddeľuje od strán misky, popráš ho 1 lyžičkou hladkej múky a prikry bavlnenou utierkou. Na teplom mieste nechaj cesto kysnúť asi 40 minút.
  • Kým cesto kysne, zmiešaj 100 g hladkej múky s maslom a odlož bokom. Túto zmes budeš potrebovať na potieranie cesta.
  • Až cesto vykysne, vyklop ho na múkou posypanú pracovnú dosku. Rukami ho dobre porozťahuj do strán. Pripravenú maslovú zmes rozotri po povrchu roztiahnutého cesta a zroluj do tvaru závinu. Rozvaľkaj a opäť zroluj, alebo prelož zo strán ako obálku. Následne cesto rozdeľ na 2-3 bochníčky (ak chceš menšie rožky, tak 3 bochníčky, ak chceš väčšie tak 2) a každý rozvaľkaj do tvaru kruhu. Porež kruh na trojuholníky a tie naplň ľubovoľnou plnkou. Použiť môžeš hustý lekvár, alebo sa inšpiruj receptami na skvelé domáce náplne (orechovú, makovú, jablkovú, či tvarohovú). Každý naplnený trojuholník zroluj do tvaru rožka a prelož na plech vystlaný papierom na pečenie. Potri rozšľahaným vajíčkom a daj upiecť
  • Jemné rožky peč pri teplote 190° po dobu približne 15-20 minút.
  • Upečené rožky môžeš posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

jemné rožky s orechovou plnkou

TIP: Viac skvelých receptov na kysnuté domáce pečivo nájdeš na našom blogu Uvalacha.sk

Obr. flickr.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: amylon // maslo // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This