Kváskový podpecník je tradičné kysnuté jedlo našich predkov. Pokrm mnohých pomenovaní… osúch, posúch, poplamúch, podplameník, podpecník, báleš ci pečený langoš. Nepripravoval sa len na slano, ale aj na sladko s tvarohom, orechami alebo lekvárom.
Pre mňa je v súčasnosti kváskový podpecník hlavne jarmočné, či festivalové jedlo. Pripomína mi takú „slovenskú pizzu“. Môžeš ich pripraviť v rôznych prevedeniach. Najčastejšia verzia je smotanovo-bryndzová so slaninkou, alebo klobáskou. Ale existuje aj vegetariánska so smotanou, bryndzou a oštiepkom.
Niekoľko krát do týždňa u nás doma pripravujem jedlá z kvásku. A medzi tieto jedlá patrí aj podpecník. Obľubuje ho najmä môj manžel. A nakoľko mňa veľmi baví kváskovanie, vždy mu ho rada pripravím.
Pre prípravu kváskového podpecníka budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku (akýkoľvek druh, ja používam ražný)
Cesto:
- 100 g plnotučného mlieka
- 1 vajíčko
- 1 čajová lyžička soli
- pripravený rozkvas
Plnka:
- 125g bryndze
- 500g kyslej smotany
- Soľ
- Čierne korenie
- 100g klobásky
- 1 červená cibuľa
Postup prípravy kváskového podpecníka:
- Zmiešaním všetkých ingrediencií si pripravíš rozkvas. Ak si začiatočník doporučujem pripravovať rozkvas v sklenenej, alebo priehľadnej nádobe. Nádobu uzatvoríš vekom, alebo potravinárskou fóliou. Bežne trvá 9 až 12 hodín, kým sa rozkvas pripraví. V teplejších dňoch, alebo vo veľmi prekúrenej miestnosti sa môže tento čas oveľa skrátiť. Kvások v teple rýchlejšie pracuje. V momente, keď nadobudne tvoj rozkvas dvojnásobok objemu, je pripravený.
- Preoseješ si múku a zmiešaš ju so všetkými surovinami pre cesto. Vieš ho spracovať rôznymi spôsobmi. Ručne, alebo miesením v pekárničke, či pomocou kuchynského robota. Cesto je vymiesené, keď sa krásne odlepuje od stien nádoby a spojí sa do jednej kompaktnej hmoty. Takto pripravené cesto necháš kvasiť 2 až 3hodiny. Taktiež v uzatvorenej nádobe. Počas tejto doby je dobre cesto jemne premiesiť stierkou, alebo ručne aspoň jeden krát.
- Následne si na vymastený plech roztlačíš cesto na celú plochu. Ak máš plech s nepriľnavým povrchom, nie je potrebné ho mastiť. Ja používam dva menšie plechy, preto cesto delím na dve polovice. Cesto prekryješ fóliou a necháš kvasiť 1 až 2 hodiny.
- Kým bude cesto kvasiť, pripravíš si plnku zmiešaním bryndze, kyslej smotany, čierneho korenia, vegety a štipky soli.
- Na pripravené cesto si nanesieš plnku. Na ňu poukladáš nakrájanú klobásku na krúžky a cibuľku na plátky.
- Podpecník upečieš v rozohriatej rúre na 230 °C po dobu 20 minút. Keď sú okraje cesta do zlatista, je hotový.
- Upečený podpecník si môžeš posypať pažítkou, alebo kôprom. Ja som použila pórové klíčky.
Želám dobrú chuť
obr. súkromný archív
TIP: Ak by si chcel vyskúšať domáce klobáskovanie, zájdi SEM. Alebo zájdi do kamennej predajne Valach, kde nájdeš chutné domáce klobásky.
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov