Neťahaná štrúdľa očarí každého milovníka jablkových dezertov. Jemné cesto plné lahodnej jabĺčkovej náplne, vyčarí úsmev aj tým najnáročnejším labužníkom. Pripravuje sa z vaľkaného cesta. Zvládnu ju tak aj menej skúsené gazdinky, pre ktoré je ťahané cesto výzvou.
Neťahaná štrúdľa je skvelou alternatívu k tradičnej ťahanej verzii. Cesto je hotové pomerne rýchlo a jeho veľkou výhodou je, že sa s ním celkom dobre pracuje.
Na neťahanú štrúdľu budeš potrebovať:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 125 g mäkkého masla
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 vajce
- 1 dcl mlieka
- štipka soli
Jablková náplň:
- 1 kg jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 ČL mletej škorice
- 2 PL šťavy z citróna
- 3 PL strúhanky
- 3 PL masla
- 1 hrsť vlašských orechov
- trocha mlieka a masla na potieranie
Postup prípravy:
- Do veľkej misky daj mäkké maslo, múku, vajce, cukor, soľ a prášok do pečiva. Dôkladne vymiešaj, až kým vznikne hladké nelepivé cesto. Pomôcť si môžeš aj kuchynským robotom. Cesto prelož na pomúčenú pracovnú dosku a nechaj odpočívať, až kým si pripravíš jabĺčkovú náplň.
- Jablká umy, ošúp a následne nastrúhaj na hrubšom strúhadle, alebo nasekaj na malé kúsky. Pokvapkaj šťavou z citróna, potom pridaj cukor, škoricu, vanilkový cukor a varechou dobre premiešaj.
- Na malej panvici rozpusti 3 lyžice masla. Pridaj strúhanku a krátko opeč.
- Cesto rozdeľ na 3 časti a každú vyvaľkaj na tenký plát. Každý plát posyp lyžicou opečenej strúhanky a následne na to nanes jablkovú náplň. Vrch môžeš posypať mletými vlašskými orechami. Nie je to síce nutné, no štrúdli dodajú šmrnc.
- Okraje cesta zahni do vnútra a celé cesto opatrne zroluj. Štrúdle ulož na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Popichaj vrch sem-tam vidličkou.
- Maslo s mliekom ohrej v mikrovlnke a dôkladne potri každú štrúdľu.
- Štrúdle peč pri teplote 200°C asi 30-35 minút.
- Po upečení ich nechaj vychladnúť, nakrájaj na pásiky a môžeš vrch poprášiť práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Mnoho ďalších inšpiratívnych a osvedčených receptov na dezerty, koláče ale aj rôzne maškrty nájdeš na Uvalacha.sk
Obr. pixabay.com, flickr.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
super recept Meri