Oblíž prst – sladučký dezert s vtipným názvom. No čosi na tom názve veru bude. Je to skvelá mňamka – hotové nebíčko v papuľke.
Oblíž prst sa mi akosi automaticky spája s detstvom. Maminka nám piekla každý víkend chutné – domáce. Tejto tradícii som ostala aj ja verná. Prikláňam sa k názoru, že poctivé domáce koláčiky – upečené s láskou sa ničomu nevyrovnajú.
Tento víkend som dala na chute detstva. Nech sa páči – prikladám receptík. Verím, že poteší mlsné jazýčky aj u teba doma.
Na oblíž prst budeš potrebovať:
Na cesto:
- 5 vajec
- 5 lyžíc studenej vody
- 170 g cukor kryštál
- 170 g hladkej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- štipku soli
Na pudingový krém:
- 500 ml mlieka
- 5 žĺtkov
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 130 g kryštálového cukru
- 1 celé maslo (250 g)
Na snehový krém:
- 5 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
Na ozdobu:
- 50 g horkej čokolády
Postup prípravy:
- Najskôr sa pusti do prípravy cesta. Oddeľ si žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridaj cukor. Vyšľahaj ich metličkou a prilej po lyžiciach vodu. Opäť premiešaj.
- Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. K žĺtkovej pene pridaj múku, kakao a prášok do pečiva. Postupne zapracuj aj tuhý bielkový sneh. Nakoniec pridaj štipku soli a celé to premiešaj elektrickým šľahačom pri nižších otáčkach.
- Stredne veľký hlboký plech (ja som piekla na plechu rozmerov 30 X 40 cm) vymaž rastlinným olejom a popráš trochou hladkej múky. Cesto vylej na plech a daj piecť.
- Peč pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.
- Teraz si priprav krém. Do hrnca si nalej cca polovicu mlieka a daj pomaly ohrievať. Do druhej polovice mlieka pridaj 5 žĺtkov, múku, cukor a vanilkový cukor. Metličkou to poriadne vyšľahaj a následne prilej k ohrievanému mlieku. Var na miernom plameni do zhustnutia. Takto uvarený pudingový krém nechaj vychladnúť.
- Maslo dobre prešľahaj elektrickým šľahačom a vychladnutý puding pridávaj po lyžiciach. Dobre to celé prešľahaj. Krém vlož do chladničky, kým si pripravíš snehový krém.
- Snehový krém si priprav nasledovne. 5 bielkov vyšľahaj spolu s cukrom nad parou. Šľahaj do poriadneho zhustnutia aj 10 minút.
- Na korpus natri najskôr vanilkový pudingový krém. Na neho natri snehový krém.
- Na vrch nastrúhaj horkú čokoládu a oblíž prst je na svete.
- Koláčik nechaj krátko stuhnúť a porež na ľubovoľne veľké kúsky.
Dobrú chuť!
Tip: Skvelé čerstvé vajíčka kúpiš priamo u valacha v jeho kamennej predajni.
Pre milovníkov vanilkových dezertov pripravila naša Klaudia vanilkovú roládu.
Obrázky: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov