Opitý Izidor je lahodný zákusok ako stvorený na výnimočné príležitosti. No prečo si neurobiť výnimočné chvíle kedykoľvek? S týmto slávnostným dezertom je to jedna báseň. Dokonalé spojenie orechov, krému a šťavnatej piškóty nasiaknutej lahodným džemom pošteklí chuťové poháriky ako treba.
Na internete je množstvo receptov na tento chutný zákusok, no mne sa osvedčil práve tento. Poctivo zdedený od skúsenej gazdinej a rokmi overený staršou generáciou. Nech sa páči, posúvam receptík ďalej, možno niekoho inšpirujem.
Opitý Izidor – čo všetko budeš potrebovať
Cesto:
- 4 vajíčka
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 70 g polohrubej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 120 g mletých vlašských orechov
- štipka soli pomedzi prsty
Na potieranie:
- marhuľový alebo ríbezľový džem
Orechová náplň:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 ml rumu (môžeš nahradiť koňakom, whisky, alebo brandy)
- 100 g práškového cukru
Kakaový krém:
- 4 celé vajíčka
- 2 PL kakaa
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla (odporúčam nezamieňať za margarín)
Poleva:
- 100 g čokolády na varenie
- podľa potreby CERA
Postup prípravy:
- Najskôr sa pusti do prípravy korpusu. Maslo s cukrom a 4 vaječnými žĺtkami vymiešaj elektrickým šľahačom do jemnej hustej peny. Pridaj kakao, mleté orechy a preosiatu múku. Nakoniec pridaj prášok do pečiva, štipku soli a vyšľahaný sneh zo 4 vaječných bielkov. Nastal čas dôkladne všetko premiešať. Cesto vylej na olejom vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech a rozotri ho rovnomerne do strán. Korpus peč pri teplote 180°C asi 35-40 minút.
- Kým sa pečie korpus, priprav si orechovú náplň. Mleté orechy zmiešaj s práškovým cukrom a rumom.
- Kakaový krém sa pripravuje nad parou. Robievam to tak, že do hrnca nalejem vodu asi do tretiny. Na to položím smaltovanú misku a následne do nej dám celé vajíčka spolu s práškovým cukrom a kakaom. Toto treba šľahať nad parou (asi 10 minút), až kým bude masa mierne hustá. Krémovú hmotu nechaj vychladnúť. Až sa tak stane, vyšľahaj maslo do peny a postupne pridávaj kakaovú krémovú hmotu. Dôkladne vyšľahaj, až kým ti vznikne jemný a nadýchaný krém.
- Nasleduje fáza dať to všetko dokopy. Korpus potri hrubou vrstvou džemu. Na to rozotri orechovú náplň a nakoniec kakaový krém. Celý zákusok potri roztopenou čokoládovou polevou.
- Opitý Izidor nechaj na chladnom mieste aspoň hodinu. Následne dezert porež na menšie kúsky a môžeš si vychutnať dokonalú maškrtu.
TIP: Mnoho ďalších skvelých receptov na lahodné dezerty a koláče nájdeš TU.
Obr. Súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov