Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Opitý Izidor – lahodná orechovo-kakaová maškrta

od | okt 6, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Opitý Izidor je lahodný zákusok ako stvorený na výnimočné príležitosti. No prečo si neurobiť výnimočné chvíle kedykoľvek? S týmto slávnostným dezertom je to jedna báseň. Dokonalé spojenie orechov, krému a šťavnatej piškóty nasiaknutej lahodným džemom pošteklí chuťové poháriky ako treba.

Na internete je množstvo receptov na tento chutný zákusok, no mne sa osvedčil práve tento. Poctivo zdedený od skúsenej gazdinej a rokmi overený staršou generáciou. Nech sa páči, posúvam receptík ďalej, možno niekoho inšpirujem.

Opitý Izidor – čo všetko budeš potrebovať

Cesto:

Na potieranie:

Orechová náplň:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 150 ml rumu (môžeš nahradiť koňakom, whisky, alebo brandy)
  • 100 g práškového cukru

Kakaový krém:

  • 4 celé vajíčka
  • 2 PL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla (odporúčam nezamieňať za margarín)

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • podľa potreby CERA
vlašské orechy jadrá a škrupiny

Postup prípravy:

  • Najskôr sa pusti do prípravy korpusu. Maslo s cukrom a 4 vaječnými žĺtkami vymiešaj elektrickým šľahačom do jemnej hustej peny. Pridaj kakao, mleté orechy a preosiatu múku. Nakoniec pridaj prášok do pečiva, štipku soli a vyšľahaný sneh zo 4 vaječných bielkov. Nastal čas dôkladne všetko premiešať. Cesto vylej na olejom vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech a rozotri ho rovnomerne do strán. Korpus peč pri teplote 180°C asi 35-40 minút.
  • Kým sa pečie korpus, priprav si orechovú náplň. Mleté orechy zmiešaj s práškovým cukrom a rumom.
opitý izidor postup prípravy krému a korpusu
  • Kakaový krém sa pripravuje nad parou. Robievam to tak, že do hrnca nalejem vodu asi do tretiny. Na to položím smaltovanú misku a následne do nej dám celé vajíčka spolu s práškovým cukrom a kakaom. Toto treba šľahať nad parou (asi 10 minút), až kým bude masa mierne hustá. Krémovú hmotu nechaj vychladnúť. Až sa tak stane, vyšľahaj maslo do peny a postupne pridávaj kakaovú krémovú hmotu. Dôkladne vyšľahaj, až kým ti vznikne jemný a nadýchaný krém.
  • Nasleduje fáza dať to všetko dokopy. Korpus potri hrubou vrstvou džemu. Na to rozotri orechovú náplň a nakoniec kakaový krém. Celý zákusok potri roztopenou čokoládovou polevou.
  • Opitý Izidor nechaj na chladnom mieste aspoň hodinu. Následne dezert porež na menšie kúsky a môžeš si vychutnať dokonalú maškrtu.
Postup prípravy orechovej náplne a polevy

TIP: Mnoho ďalších skvelých receptov na lahodné dezerty a koláče nájdeš TU.

Obr. Súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // kakao // maslo // múka // orechy // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This