Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Osie hniezda so škoricou – voňavé pokušenie pre maškrtníkov

od | aug 25, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Osie hniezda – známe aj ako škoricovníky, škoricové slimáky, či škoricové rolky. Každý to volá po svojom. Lahodné cesto a dokonalá škoricová náplň priam vábi k zahryznutiu. Dajú sa kúpiť, no tie domáce sú jednoducho naj. Počas pečenia nádherne prevoňajú celý domov lahodnou vôňou škorice.

Osie hniezda – čo budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 70 ml teplej vody
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1/2 kocky čerstvého droždie
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 žĺtok
  • 50 ml rastlinného oleja

Na škoricovo-kakaovú náplň:

Na potieranie:

  • trošku sladkého mlieka a 2 PL roztopeného masla
škorica

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky preosej múku. V strede urob dlaňou jamku a do nej rozdrv droždie. K droždiu pridaj 3 lyžice cukru a zalej mierne ohriatou vodou. Tá nesmie byť ani príliš horúca, ani studená. Takto nechaj kvások podkysnúť po dobu asi 10 minút.
  • Po nakysnutí droždia pridaj žĺtok, soľ a mlieko a olej. Vareškou dôkladne vymies cesto. Miešaj, až kým sa cesto pekne oddeľuje od nádoby. Potom prikry misku bavlnenou utierkou a nechaj v teplej miestnosti kysnúť asi hodinu.
  • Kým cesto kysne, môžeš si pripraviť náplň. V miske vymiešaj maslo, kakao, škoricu aj cukor do hladkej škoricovo-kakaovej nátierky.
  • Vykysnuté cesto vyklop na pomúčenú pracovnú dosku. Popráš ho múkou a rukami spracuj do bochníka. Ten rozdeľ na 2 časti. Každú vyvaľkaj na veľký obdĺžnikový plát a natri pripravenou náplňou. Pláty zroluj do tvaru rolády. Krájaj na kolieska hrubé asi 2 centimetre. Kolieska priebežne ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba.
  • Osie hniezda nechaj ešte podkysnúť asi 10 minút na plechu. Na záver ich potri roztopeným maslom vymiešaným s troškou mlieka.
  • Nasleduje fáza pečenia. Osie hniezda peč pri teplote 190°C približne 20 minút.
  • Upečené hniezda nechaj vychladnúť. Vrch môžeš posypať práškovým cukrom. Nie je to však nutné, sladké sú tak akurát. Teraz už len vychutnávať si čerstvú voňavú delikatesu k dobrému čajíku, či lahodnej kávičke.
škoricovníky osie hniezda

Dobrú chuť!

Obr. pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // múka // škorica

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This