Osie hniezda – známe aj ako škoricovníky, škoricové slimáky, či škoricové rolky. Každý to volá po svojom. Lahodné cesto a dokonalá škoricová náplň priam vábi k zahryznutiu. Dajú sa kúpiť, no tie domáce sú jednoducho naj. Počas pečenia nádherne prevoňajú celý domov lahodnou vôňou škorice.
Osie hniezda – čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 70 ml teplej vody
- 3 PL kryštálového cukru
- 1/2 kocky čerstvého droždie
- 200 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 1 žĺtok
- 50 ml rastlinného oleja
Na škoricovo-kakaovú náplň:
- 120 g mäkkého masla
- 4 PL trstinového cukru
- 2-3 ČL mletej škorice
- 2 PL kakaa
Na potieranie:
- trošku sladkého mlieka a 2 PL roztopeného masla
Postup prípravy:
- Do väčšej misky preosej múku. V strede urob dlaňou jamku a do nej rozdrv droždie. K droždiu pridaj 3 lyžice cukru a zalej mierne ohriatou vodou. Tá nesmie byť ani príliš horúca, ani studená. Takto nechaj kvások podkysnúť po dobu asi 10 minút.
- Po nakysnutí droždia pridaj žĺtok, soľ a mlieko a olej. Vareškou dôkladne vymies cesto. Miešaj, až kým sa cesto pekne oddeľuje od nádoby. Potom prikry misku bavlnenou utierkou a nechaj v teplej miestnosti kysnúť asi hodinu.
- Kým cesto kysne, môžeš si pripraviť náplň. V miske vymiešaj maslo, kakao, škoricu aj cukor do hladkej škoricovo-kakaovej nátierky.
- Vykysnuté cesto vyklop na pomúčenú pracovnú dosku. Popráš ho múkou a rukami spracuj do bochníka. Ten rozdeľ na 2 časti. Každú vyvaľkaj na veľký obdĺžnikový plát a natri pripravenou náplňou. Pláty zroluj do tvaru rolády. Krájaj na kolieska hrubé asi 2 centimetre. Kolieska priebežne ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba.
- Osie hniezda nechaj ešte podkysnúť asi 10 minút na plechu. Na záver ich potri roztopeným maslom vymiešaným s troškou mlieka.
- Nasleduje fáza pečenia. Osie hniezda peč pri teplote 190°C približne 20 minút.
- Upečené hniezda nechaj vychladnúť. Vrch môžeš posypať práškovým cukrom. Nie je to však nutné, sladké sú tak akurát. Teraz už len vychutnávať si čerstvú voňavú delikatesu k dobrému čajíku, či lahodnej kávičke.
Dobrú chuť!
Obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov