Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ovocný koláč s mrveničkou – jednoduchá sladkosť pre nedočkavých

od | feb 28, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Lahodný ovocný koláč – ten ja veru môžem. O to viac, keď je príprava naozaj rýchla a jednoduchá. Stačí pár základných ingrediencií a lahôdka je na svete. Ovocie dodá koláčiku sviežosť a kyselkavosť. Skrátka dokonalé spojenie chutí, vône a farieb. Jogurtom v ceste nič nepokazíš. O to viac je cesto ľahšie a vláčnejšie.

Na ovocný koláč sa hodí čerstvé ovocie, ale šikovnou voľbou je aj kompótové, či zamrazené. Tentoraz som stavila na čučoriedky z mojich domácich zásob v komore. A veru neľutujem. Vynikajúca voľba. V poslednej dobe som takpovediac prepadla jogurtovým verziám koláčikov. A tento je jeden z nich. Téglik od jogurtu si opláchni a použi ako odmerku.

Chuťou je koláč veľmi podobný bublanine, no predsa o čosi iný. Čučoriedky s mrveničkou vytvárajú harmonickú sladko-kyslú chuť a koláčiku dodávajú ten správny šmrnc.

drobné ovocie
Do koláčov je drobné ovocie ako stvorené

Na ovocný koláč budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 2 tégliky bieleho jogurtu
  • 2 a pol téglika hladkej múky
  • štipka soli pomedzi prsty
  • 1 téglik kryštálového cukru (môžeš nahradiť trstinovým)
  • 2 vajíčka
  • pol balíčka prášku do pečiva

Na posýpku:

  • 60 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g masla

Ovocný koláč sa nezaobíde bez ovocia:

  • čučoriedky, alebo iné ovocie (čerstvé, mrazené, alebo kompótové)
  • trošky mletej škorice

Postup prípravy:

ovocný koláč pracovný postup
  • Príprava cesta je úplne jednoduchá. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešaj v hlbokej miske, na poradí nezáleží. Jogurty som použila dve 150 gramové.
  • Vyššiu formu, alebo plech na pečenie (ja som použila formu na tortu, preto je koláč vyšší) vysteľ papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotri do strán. Na to poukladaj čučoriedky, alebo iné ovocie. Zľahka popráš vrch ovocia škoricou. Škorica koláč krásne prevonia.
  • Priprav si mrveničku. Múku, práškový cukor a maslo rukou v hlbšej miske pomrv medzi prstami. Hotovú mrveničku prstami nadrob rovnomerne na čučoriedky.
  • Ovocný koláč vlož do vyhriatej rúry. Ja som ho piekla asi 30 minút pri teplote 190°C. No ak by si koláč piekla vo väčšej forme, bude stačiť kratšia doba pečenia – asi 20 až 25 minút.
  • Po upečení nechaj koláč vychladnúť. Opatrne ho zbav papiera na pečenie a nakrájaj na trojuholníky.
ovocný koláč s mrveničkou a čučoriedkami

Dobrú chuť!

obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: čučoriedky // jogurt // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This