Palacinky milujeme všetci. Táto veria z acidofilného mlieka iste očarí svojou jemnosťou, nadýchanosťou a výraznou chuťou. Malá zmena, ale veľmi príjemná. Acidofilné mlieko je o niečo ľahšie stráviteľné ako tradičné mlieko. Svojou kyselkavosťou dodá palacinkám trošku inú chuť.
Kedysi sme doma jedávali palacinky z kyslého mlieka pomerne často. Nakoľko sme boli pravidelne zásobovaní čerstvým kravským mliekom od babičky, nie vždy sa hneď všetko spotrebovalo. Po 2-3 dňoch takéto mlieko začne kysnúť, no je ho škoda vyliať, nakoľko aj v kyslom stave je veľmi zdravé. Vždy sa dá zužitkovať buď na tvaroh alebo na výrobu niečoho iného.
Ak máš doma nespotrebované mlieko z mliečneho automatu a má už kyslú vôňu, určite si vyrob palacinky. Ak kyslé mlieko nemáš, nahradiť ho možno kefírovým, či acidofilným. Tie sú doslova nabité probiotickými kultúrami.
Na palacinky je množstvo receptov. Tieto z acidofilného mlieka sú však neskutočne jemné s výraznou chuťou a jednoznačne stoja za vyskúšanie.
Palacinky z acidofilného mlieka – recept
Na cesto budeš potrebovať:
- 500 ml acidofilného mlieka
- 200 g hladkej múky
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- pol lyžičky soli
Postup prípravy:
- V miske rozmiešaj metličkou vajíčka s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
- Prilej acidofilné mlieko a múku spolu s práškom do pečiva. Dôkladne vymiešaj, najlepšie elektrickým šľahačom, aby v ceste neostali hrudky. Ak by sa ti zdalo cesto príliš husté, môžeš ho rozriediť troškou vody (asi 50-100 ml). V takom prípade budú palacinky tenšie.
- Cesto nechaj postáť približne 15 minút.
- Rozpálenú panvicu potri rastlinným olejom a nalej 1 naberačku cesta. Rozotri do strán, aby pokrylo celú plochu panvice a krátko opeč. Až chytí palacinka svetlučko hnedú farbu, otoč ju a rovnako opeč z druhej strany. Upečenú palacinku vyklop na veľký tanier.
- Postup pečenia opakuj, až kým sa minie cesto.
- Upečené palacinky podľa ľubovôle dochuť a ozdob. Použiť môžeš lekvár, džem, orieškové maslo, med, oriešky, čokoládu a rôzne druhy ovocia. Tieto palacinky zbožňujem s jablkami a škoricou. Jablká (2-3 kusy) umyjem, zbavím šupiek (alebo aj nie) a jadierok a nasekám na malé kúsky. Na panvici opečiem na lyžici masla a posypem štipkou škorice. Jabĺčkovou zmesou naplním palacinky a poprášim práškovým cukrom. Chutiam sa však medze nekladú a každý si ich môže dochutiť podľa vlastného gusta.
Dobrú chuť!
Obr. pixabay.com, pexels.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov