Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ruské rezy, alebo netradičná marhuľová verzia a lá punčák

od | dec 17, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Ruské rezy som nedávno piekla prvý krát. Zálusk na tento zaujímavý dezert, som si robila už dlho. A ten víkend, keď som sa na to podujala, bol na to ako stvorený. Výsledok ma nadmieru prekvapil a zaručene ho upečiem čoskoro znova.

Recept je tak trochu pozliepaný a upravený podľa vlastných predstáv. No prezradím, že mal úspech a konečne som našla univerzálny koláč, ktorý chutil celej rodine bez jedinej výnimky.

Ruské rezy sú o niečo náročnejšie na prípravu a nepatria do kategórie takzvaných rýchloviek. Na špeciálnu príležitosť sú ako stvorené. Chuť je vyvážená sladko – svieža. Nenechaj sa odradiť množstvom ingrediencií, ani rozsiahlejším postupom. Krok po krôčiku všetko zvládneš a výsledok rozhodne za to stojí. Nech sa páči, rada sa podelím o svoju verziu.

Na ruské rezy budeš potrebovať:

Korpus 1 a korpus 3:

  • 8 vajec
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 8 PL hladkej múky

Stredný korpus:

  • 5 vajec
  • 5 PL kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 5 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 marhuľový (alebo broskyňový) kompót (šťavu z neho použiješ na punč)

Punč:

  • 1 dl rumu
  • šťava z jedného marhuľového (broskyňového kompótu)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy (podľa chuti)
  • 1 marhuľový lekvár

Krém:

  • Pol balíčka Zlatého klasu
  • 2 dl mlieka
  • 125 g masla
  • 1 – 2 PL kryštálového cukru

Poleva:

  • 1 balenie bielych čokoládových peniažtekov
  • 2 PL CERY
marhuľový
Marhuľový lekvár dodá dezertu skvelú chuť

Ruské rezy – postup prípravy:

Korpus 1 a korpus 3:

  • Najskôr si priprav cesto na 2 tenké korpusy (čiže na prvý a tretí korpus). Priprav si 2 misky – jednu menšiu, druhú väčšiu. 8 vajec postupne rozbi – oddeľ žĺtko od bielka. Do menšej misky daj žĺtka. Do väčšej daj bielka a pridaj štipku soli.
  • Žĺtka vymiešaj s práškom do pečiva. Bielka vyšľahaj elektrickým šľahačom do peny. Do bielkovej peny pridaj cukor a opäť šľahaj. Nakoniec spoj bielkovú a žĺtkovú penu a dobre premiešaj. K tomu pridaj po lyžiciach 8 lyžíc hladkej múky a zľahka vymiešaj.
  • Priprav si 2 plechy rozmerov 30×40 cm a vysteľ ich papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozdeľ a na tri na oba plechy. Upeč najprv jeden, potom druhý korpus. Korpus je tenký, peč ho pri teplote 190°C cca 9 minút.

Stredný korpus:

  • Kým sa upečú tenké korpusy, priprav si medzitým cesto na stredný korpus. Najskôr si rovnakým spôsobom priprav cesto z 5 vajec. Do menšej misky daj žĺtka. Do väčšej daj bielka a pridaj štipku soli. Žĺtka vymiešaj s práškom do pečiva. Bielka vyšľahaj elektrickým šľahačom do peny. Do bielkovej peny pridaj cukor a znovu šľahaj. Spoj bielkovú a žĺtkovú penu, pridaj olej a dobre premiešaj. Do cesta pridaj 5 lyžíc hladkej múky a zľahka vymiešaj.
  • Priprav si plech a opäť naň daj papier na pečenie. Zhruba dve tretiny množstva cesta rozotri na plech.
  • Marhule porež na pásiky a poukladaj na cesto. Do zvyšného cesta pridaj kakao a premiešaj. Kakaové cesto pofŕkaj na marhule. Vlož do rúry a peč pri teplote 190° C asi 15 minút. Korpus je vyšší preto sa pečie dlhšie.

Punč, krém a poleva na ruské rezy

  • Kým sa pečie stredný korpus priprav si punč. Do šťavy z kompóta prilej rum a pár kvapiek citrónovej šťavy. Punč zohrievaj až do bodu varu. Následne ho nechaj vychladnúť.
  • Krém si priprav nasledovne. Do mlieka pridaj asi pol sáčka zlatého klasu a cukor. Premiešaj a uvar hustý puding. Vyšľahaj maslo a do neho zašľahaj vychladený puding.
  • Nastal čas dať Ruské rezy dohromady. Na spodok daj 1 tenký upečený korpus. Ten natri marhuľovým lekvárom. Na neho polož stredný marhuľový korpus. Popichaj ho vidličkou a polej vychladeným punčom. Tretí – tenký korpus potri opäť marhuľovým lekvárom a natretou časťou polož na koláč.
  • Vrch potri krémom. Priprav si polevu. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládové peniažteky s CEROU. Polevu zľahka rozotri na koláč a ulož na chladné miesto stuhnúť. Ruské rezy krájaj opatrne ostrým nožom namočeným v horúcej vode (aby sa poleva príliš nelámala).

Dobrú chuť!

TIP: Inšpiruj sa tiež množstvom ďalších chutných receptov TU.

Obrázky: súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This