Slnečnicový chlieb z kvásku je veľmi chutný. Má jemnú orieškovú chuť, ktorú v ňom vytvárajú drobné semienka slnečnice. Veľmi chutí môjmu manželovi. Keď ho jedol prvý krát povedal, „takýto ešte upeč, je fantastický“. Je nadýchaný, kôrka je chrumkavá a semienka ho robia ešte sýtejším.
Slnečnicové semienka sú súčasťou plodu, zvaného „nážka“ na mohutných, žiarivo žltých kvetoch slnečnice. Jej mladé kvety sa počas dňa otáčajú za slnkom. V jednom momente zastanú smerom na východnú stranu a začnú na nich dozrievať malé semená.
Slnečnicové semienka sú veľmi zdravé. Obsahujú veľa bielkovín, vlákninu a vitamíny. Napríklad antioxidant – vitamín E. Ďalej množstvo minerálov ako horčík, mangán, draslík, meď, vápnik, železo či selén. Telu vďaka zloženiu dodajú energiu a mimoriadnu dávku živín. Prospievajú srdcu aj cievam. Vedia dokonca zlepšiť tvoju náladu, vďaka minerálu horčík.
Na slnečnicový chlieb budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 300 g pšeničnej chlebovej múky na kváskovanie
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 200 g vody
- 80 g slnečnicových semienok
- 12 g soli
- 15 g sladenky jačmennej
- 30g masla
Slnečnicový chlieb – postup prípravy:
Príprava cesta:
- Zmiešaj suroviny na rozkvas. Bude kvasiť 8 až 12 hodín v uzatvorenej nádobe. Keď zdvojnásobí objem, môžeš pokračovať.
- Preosiatu múku zmiešaj s pripraveným rozkvasom a ostatnými surovinami na cesto.
- Ručne, pomocou pekárničky, či kuchynského robota vymies cesto. Ak by bolo veľmi riedke, pridaj trochu múky.
- Bude kvasiť 2 až 3 hodiny v prekrytej nádobe potravinárskou fóliou alebo utierkou.
- Vykvasené cesto prenes na podložku. Vytvaruj bochník podľa tvaru tvojej ošatky. Poriadne ju vysyp škrobom a vlož ho do nej spojom cesta navrchu.
- V poslednej dobe kvasenia bochník naberie objem. Bude to trvať približne 2 až 3 hodiny.
- Druhou možnosťou je kvasenie v chladničke. Trvá dlhšie, po dobu 12 až 20 hodín. Avšak dlhšou fermentáciou bude chlebík ešte stráviteľnejší.
Pečenie:
- Rúru zapni na 230°. Vlož do nej nahriať aj pekáč, plech alebo jenskú misu.
- Tesne pred pečením vyklop nakvasený bochník na papier na pečenie a pevnú podložku.
- Môžeš ho posypať múkou a narezať pomocou žiletky.
- Nahriatý pekáč vyber a opatrne doň presuň pripravený bochník. Prikry ho pokrievkou a peč ho po dobu 35 minút.
- Následne pokrievku opatrne odober. Chlebík peč ďalších 5 až 10 minút. Keď bude mať kôrka chlebíka zlatohnedú farbu, je upečený.
- Vyber ho, polož na mriežku a nechaj vychladnúť.
- Po upečení môžeš urobiť kontrolu. Pobúchaj po spodnej časti chlebíka. Ak počuť duté zvuky, je dobre upečený.
Dobrú chuť!
TIP: Ak rád kváskuješ, neváhaj vyskúšať aj bochník s chlebovým korením, ktorý chutí ako od babičky. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov