Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Smotanové rožky – to najjemnejšie domáce kysnuté pečivo

od | mar 22, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Smotanové rožky sú jemným a dokonale nadýchaným pečivom. Na jazyku sa priam rozplývajú. Hodia sa na raňajky k bielej káve, kakauku, alebo lahodnému čaju.

Rožteky môžeš naplniť obľúbeným lekvárom, orechami, makom, či tvarohom. Cesto je tiež vhodné pre slané verzie náplní. Ja som tentoraz zvolila lekvár a orechovú plnku.

Na smotanové rožky budeš potrebovať:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 ml teplej vody
  • pol kocky droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 a pol ČL soli
  • 100 ml oleja
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g studeného masla
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potieranie

Náplň:

Ako smotanové rožky pripraviť:

  • Múku preosej do misky a v strede vytvor jamku. Do jamky nadrob droždie a pridaj cukor. Zalej teplou vodou a nechaj postáť 10 minút.
  • Pridaj vajíčko, olej, soľ a smotanu. Vareškou vymies hladké cesto. Popráš ho trochou hladkej múky a prikry bavlnenou utierkou. Cesto nechaj na teplom mieste kysnúť 45 minút.
  • Pracovnú dosku popráš múkou. Cesto vyklop na dosku a rukami ho roztiahni. Môžeš ho trochu vyvaľkať. Studené maslo nastrúhaj na strúhadle, alebo za pomoci noža a rovnomerne rozlož po ceste. Cesto následne zroluj a rozvaľkaj. Prelož z oboch strán, rukami postláčaj a rozdeľ na 3 časti.
cesto príprava
  • Priprav si lekvár a orechovú plnku. Namleté orechy zmiešaj s cukrom. Pridaj teplé mlieko a rum. Dôkladne premiešaj.
  • Z každej časti vytvaruj malý bochníček. Bochník vyvaľkaj na kruh a rozrež na 8 trojuholníkov. Do stredu každého trojuholníka daj za lyžičku orechovej náplne, alebo lekváru. Každý trojuholník zroluj od širšej časti k špicu do tvaru rožteka. Rovnakým spôsobom spracuj aj ostatné bochníčky.
cesto vaľkanie
  • Naplnené rožky ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Potri ich rozšľahaným vajíčkom.
  • Smotanové rožky peč pri teplote 190°C asi 17 minút.
  • Po upečení nechaj rožteky vychladnúť a môžeš ich poprášiť práškovým cukrom.
smotanové rožky

Dobrú chuť!

TIP: Ak si milovníkom tradičného kysnutého pečiva, zaiste ťa poteší overený recept na famózne domáce pečené buchtičky.

Obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // lekvár // múka // orechy // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This