Strapačky s kyslou kapustou sú tradičný pokrm, ktorý jednoznačne zaraďujeme medzi recepty slovenskej kuchyne. Niektoré gazdinky ich pripravujú aj z klasickej čerstvej kapusty. Avšak fermentovaná kapusta a jej kyselkavá chuť im dodá ten správny šmrnc. Opečená slaninka na vrchu tejto chutnej kôpky halušiek je už len malou bodkou k ich dokonalosti.
Kyslá kapusta je surovina, ktorú často používali slovenské gazdinky v receptoch našich predkov. Z kyslej kapusty nepripravovali len halušky či strapačky, ale aj kapustnicu, „strapáky“ (osúchy s kyslou kapustou), hustú kašu zvanú „kuľaša“ s kyslou kapustou, či kysnuté koláče zvané „kapustníky“. Prípadne ňou zajedali pečenú či varenú klobásku, alebo pečenú zemiakovú babu.
Kyslá kapusta je surovina plná vitamínov aj minerálov. Má probiotické, antibakteriálne, protizápalové a antibiotické účinky. Je výborná na vysoký krvný tlak a upravuje hladinu cukru v krvi. Najzdravšia je surová. Takže aj vďaka tejto doslova úžasnej surovine si naši pradedovia a pramatere udržovali svoje zdravie.
Ja kapustové halušky doslova zbožňujem. S manželom máme obľúbenú kolibku, kde ich vedia chuťovo uvariť ako u nás doma. Presne tak, ako ich mám rada. Tak si ich poďme spolu pripraviť.
Strapačky s kyslou kapustou – budeš potrebovať:
Halušky:
- 1 kg zemiakov
- 350-400 g polohrubej múky
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
Kyslá kapusta so slaninkou:
- 1000 g kyslej kapusty
- Čierne korenie podľa chuti
- 200 g gazdovskej slaniny
- 1 väčšia cibuľa
- Rasca drvená
- 2 až 4 polievkové lyžice cukru
- Bravčová masť
Strapačky s kyslou kapustou – postup prípravy:
Halušky:
- Zemiaky si očisti a ošúp. Nastrúhaj ich najemno a pridaj vajíčko. Postupne pridávaj múku a vymiešaj hustejšie cesto.
- Cesto nechaj chvíľu postáť.
- Zatiaľ daj zovrieť vodu vo väčšom hrnci so soľou.
- Halušky pomocou haluškovača nahádž do hrnca a premiešaj ich.
- Var ich dovtedy, kým sa vyplavia na povrch. Vtedy ich sitkom vyber a prelož do väčšej misky alebo hrnca. Halušky nepreplachuj.
Kyslá kapusta so slaninkou:
- Slaninku nakrájaj na kocky. Na miernom plameni ju opraž za občasného miešania.
- Očistenú cibuľu nakrájaj na drobno. Pridaj ju k slaninke a masti, ktorú pustila. Ak by jej pustila málo, môžeš pridať aj bravčovú masť. Opraž ju do sklovita.
- K cibuľke pridaj kyslú kapustu. Môžeš ju nakrájať na drobnejšie kúsky. A ak by sa ti zdala priveľmi kyslá, prepláchni ju vodou.
- Pridaj korenie a trochu drvenej rasce. Kapustu dus približne 15 minút. Môžeš ju podliať trochou vody.
- Na záver ju dochuť cukrom a soľou podľa chuti.
- Halušky a kapustu zmiešaj v hrnci a môžeš servírovať.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak máš rád halušky, neváhaj vyskúšať aj bryndzové halušky so slaninkou a kyslou smotanou. Recept nájdeš TU.
TIP2: Ak chceš naozaj kvalitnú domácu gazdovskú slaninku, v kamennom obchode Valach ju zaiste nájdeš.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov