Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Strapačky s kyslou kapustou – tradičné strapaté halušky

od | apr 8, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Strapačky s kyslou kapustou sú tradičný pokrm, ktorý jednoznačne zaraďujeme medzi recepty slovenskej kuchyne. Niektoré gazdinky ich pripravujú aj z klasickej čerstvej kapusty. Avšak fermentovaná kapusta a jej kyselkavá chuť im dodá ten správny šmrnc. Opečená slaninka na vrchu tejto chutnej kôpky halušiek je už len malou bodkou k ich dokonalosti.

Kyslá kapusta je surovina, ktorú často používali slovenské gazdinky v receptoch našich predkov. Z kyslej kapusty nepripravovali len halušky či strapačky, ale aj kapustnicu, „strapáky“ (osúchy s kyslou kapustou), hustú kašu zvanú „kuľaša“ s kyslou kapustou, či kysnuté koláče zvané „kapustníky“. Prípadne ňou zajedali pečenú či varenú klobásku, alebo pečenú zemiakovú babu.

Kyslá kapusta
Kyslá kapusta sa hodí k údeným alebo zabíjačkovým špecialitám. Výborná je aj ako príloha k údenému kolenu.

Kyslá kapusta je surovina plná vitamínov aj minerálov. Má probiotické, antibakteriálne, protizápalové a antibiotické účinky. Je výborná na vysoký krvný tlak a upravuje hladinu cukru v krvi. Najzdravšia je surová. Takže aj vďaka tejto doslova úžasnej surovine si naši pradedovia a pramatere udržovali svoje zdravie.

Ja kapustové halušky doslova zbožňujem. S manželom máme obľúbenú kolibku, kde ich vedia chuťovo uvariť ako u nás doma. Presne tak, ako ich mám rada. Tak si ich poďme spolu pripraviť.

Strapačky s kyslou kapustou – budeš potrebovať:

Halušky:

  • 1 kg zemiakov
  • 350-400 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti

Kyslá kapusta so slaninkou:

  • 1000 g kyslej kapusty
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 200 g gazdovskej slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • Rasca drvená
  • 2 až 4 polievkové lyžice cukru
  • Bravčová masť

Strapačky s kyslou kapustou – postup prípravy:

Halušky:

  • Zemiaky si očisti a ošúp. Nastrúhaj ich najemno a pridaj vajíčko. Postupne pridávaj múku a vymiešaj hustejšie cesto.
  • Cesto nechaj chvíľu postáť.
  • Zatiaľ daj zovrieť vodu vo väčšom hrnci so soľou.
  • Halušky pomocou haluškovača nahádž do hrnca a premiešaj ich.
  • Var ich dovtedy, kým sa vyplavia na povrch. Vtedy ich sitkom vyber a prelož do väčšej misky alebo hrnca. Halušky nepreplachuj.
halušky

Kyslá kapusta so slaninkou:

  • Slaninku nakrájaj na kocky. Na miernom plameni ju opraž za občasného miešania.
  • Očistenú cibuľu nakrájaj na drobno. Pridaj ju k slaninke a masti, ktorú pustila. Ak by jej pustila málo, môžeš pridať aj bravčovú masť. Opraž ju do sklovita.
  • K cibuľke pridaj kyslú kapustu. Môžeš ju nakrájať na drobnejšie kúsky. A ak by sa ti zdala priveľmi kyslá, prepláchni ju vodou.
  • Pridaj korenie a trochu drvenej rasce. Kapustu dus približne 15 minút. Môžeš ju podliať trochou vody.
  • Na záver ju dochuť cukrom a soľou podľa chuti.
  • Halušky a kapustu zmiešaj v hrnci a môžeš servírovať.
Kapustové halušky

Dobrú chuť!

TIP1: Ak máš rád halušky, neváhaj vyskúšať aj bryndzové halušky so slaninkou a kyslou smotanou. Recept nájdeš TU.

TIP2: Ak chceš naozaj kvalitnú domácu gazdovskú slaninkuv kamennom obchode Valach ju zaiste nájdeš.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: halušky // hlavné jedlo // slanina

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This