Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Stroganov z hovädzieho mäsa – tradičný minútkový guláš

od | sep 24, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 1 komentár

Stroganov patrí medzi tradičné jedlá ruskej kuchyne. Hovorí sa mu tiež minútkový guláš. Tradične pozostával z hovädzej sviečkovej, cibule, nakladaných uhoriek, húb, paradajkového pretlaku a kyslej smotany. Dnes má stroganov už mnoho obmien, dokonca sa pripravuje z rôznych druhov mäsa.

Stroganov z hovädziny chutí dobre s varenou ryžou, hranolkami, pečenými zemiakmi, ale aj s cestovinami. V ideálnom prípade je vhodné mäsko vložiť do marinády a nechať pár hodín odležať v chladničke. Jeho chuť bude o niečo intenzívnejšia. Hovädzie mäso môžeš nahradiť bravčovým, ale tiež kuracím, či morčacím mäsom.

hovädzie mäso

Stroganov z hovädzieho mäsa – recept

Ingrediencie:

  • 1 kg (falošnej) hovädzej sviečkovice
  • 1 cibuľa
  • 2 PL bravčovej masti
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 2 PL kečupu
  • 2-3 sterilizované uhorky
  • podľa potreby mleté čierne korenie, soľ, nesoldík, sušený tymián
  • 1 ČL hovädzej bujónky
  • 100 ml smotany na šľahanie
stroganov z hovädziny

Postup prípravy:

  • Mäso umy, nechaj odkvapkať a nakrájaj na tenké rezance.
  • V miske zmiešaj horčicu, kečup, podľa chuti mleté čierne korenie, tymián, nesoldík aj trošku soli. Do pripravenej marinády vlož mäso a dôkladne premiešaj. Prikry a nechaj v chladničke pár hodín odležať. Pokojne si takto môžeš hovädzinu namarinovať už večer vopred. Odstáte mäsko nasaje tie správne chute. Ak máš naponáhlo, tak ho v marináde nechaj odpočívať aspoň hodinu.
  • Cibuľu ošúp, nakrájaj na malé kúsky a osmahni na bravčovej masti do sklovita. Pridaj marinované mäso, dôkladne premiešaj a opeč z každej strany za stáleho miešania.
  • Pridaj na plátky nakrájané šampiňóny a kyslé uhorky. Podlej trochou vody, tak aby mäso bolo prekryté a pridaj lyžičku hovädzej bujónky.
  • Prikry a nechaj dusiť do mäkka. Na záver podlej smotanou na šľahanie a dobre premiešaj.
  • Podávaj podľa chuti s ryžou a čerstvou, alebo dusenou zeleninou. Ryžu môžeš pokojne zameniť za cestoviny, ale aj zemiaky na rôzny spôsob.

Dobrú chuť!

TIP: Mnoho ďalších chutných receptov na prípravu mäsitých aj bezmäsitých obedov nájdeš TU.

Obr. pixabay.com, flickr.com

1 komentár

  1. Miroslav

    mňam

    Odpoveda

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: hovädzie mäso // smotana // tymián

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This