Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Nadýchaná vianočka – recept a postup zo 4 prameňov

od | sep 20, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Vianočka je druh sladkého nadýchaného a jemného pečiva. Názov si nesie podľa veľkého kresťanského sviatku – Vianoc. Pochutnávalo sa na nej po štedrej večery. Preto ju naši predkovia volali štedrovečernica. V súčasnosti sa stalo toto pečivo tak obľúbeným, že si ho viete dopriať v akýkoľvek bežný deň. Napríklad s maslom a chutným džemom alebo lekvárom.

Obľúbená je na Slovensku, aj v okolitých štátoch. Obľubujú ju i v severských krajinách. Avšak, každý národný recept je trochu odlišný. Cesto na vianočku má nádhernú maslovú vôňu. Existuje na ňu mnoho receptov a postupov. Pletie sa zo 4, 6, 7, 9 alebo 10 prameňov. Postup zo 4 je však najjednoduchší. A je chuť rovnako famózna pri akomkoľvek postupe, ktorý zvolíš.

Tipy na chutnú vianočku

  • Aby mala vianočka výraznejšiu chuť, môžeš pridať bio citrónovú alebo pomarančovú kôru. Výborný je aj citrónový cukor. Ten môžete použiť v receptoch, všade tam, kde sa používa citrónová kôra.
  • Pri príprave vianočky môžeš použiť aj iné ovocie ako tradičné sušené hrozienka. Vieš ich nahradiť akýmkoľvek sušeným ovocím alebo ich kombináciou (jahody, marhule, slivky, brusnice).
  • Ak chceš ešte výraznejšiu chuť výslednej vianočky, môžeš sušené ovocie na noc naložiť do kvalitného rumu.
  • Najnadýchanejšiu vianočku docieliš tak, že ju zapletieš večer a necháš ju kysnúť v chladničke. Ráno ju upečieš a máš chutné raňajky v podobe nadýchanej vianočky.

Vianočka – budeš potrebovať:

Na povrch vianočky:

Vianočka – postup prípravy:

  • Múku na cesto preosej. Zo všetkých ingrediencií okrem sušeného ovocia vymies hladké kompaktné cesto.
  • Na záver miesenia pridaj sušené ovocie. Cesto premies, aby bolo ovocie rovnomerne v celom ceste.
vianočka postup prípravy
  • Cesto nechaj kysnúť približne 2 až 3 hodiny v mise prekrytej utierkou. Krásne naberie objem.
  • Následne si cesto rozdeľ najskôr na 2 časti. Každú časť následne na ďalšie 4 časti, z ktorých vytvaruj rovnako dlhé pramene. Budeme mať teda 8 prameňov z cesta.
  • Z nich upleť 2 menšie vianočky.
  • Ak si trúfaš, môžeš upliesť 1 väčšiu vianočku aj z iného počtu prameňov. Napríklad z 9 a 10 prameňov sa pletie na 3 poschodia.
vianočka postup prípravy zo 4 prameňov
  • Upletenú vianočku vlož do pekáča vystlaným papierom na pečenie. Pekáč prekry utierkou a nechaj kysnúť 30 minút až 1 hodinu. Vianočka naberie objem.
  • Nakysnutú vianočku potri rozšľahaným vajíčkomposyp hobľovanými mandľami alebo makom.
  • Vlož do vyhriatej rúry na 170 °C a peč približne 30 minút.
  • Keď povrch začne nadobúdať zlatisto hnedasté odtiene, vianočku vyber a nechaj vychladnúť.
jednoduchá vianočka zo 4 prameňov

Dobrú chuť.

TIP: Ak obľubujete kysnuté pečivo na sladko, vyskúšajte aj kváskové moravské koláče. Recept nájdete TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cesto // kysnuté // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This