Mrkvový koláč som prvý krát jedla v zahraničí, keď som mala asi 16. Pred tým som vždy odmietala jesť koláč, ktorého hlavnou ingredienciou bola mrkva... Poviem ti bolo to veľké prekvapenie. Koláč bol úžasný a mrzí ma, že som tak dlho prichádzala o tú výbornú chuť. Ja som si trocha pozmenila suroviny, aby mi to vyhovovalo a nemusela si vyčítať, že som pri káve zjedla 4 kusy 🙂 Mrkvový koláč dobre vyzerá a ešte lepšie chutí.
Mrkvový koláč:
Porcií: 25 kusov
Čas prípravy: 45 minút
Budeš potrebovať:
260 g mrkvy
150 g hladkej múky
120 ml oleja
80 g mletých vlašských orechov
80 g trstinového cukru
1 prášok do pečiva
1-2 čl. škorice
3 vajíčka
kôra z 1/2 pomaranča
Na krém:
250g plnotučného tvarohu
70g práškového cukru
Na ozdobenie:
vlašské orechy, mandle alebo kokos
Postup prípravy:
Predhrej si rúru na 180 stupňov. Na plech si daj papier na pečenie a začni tým že si pripravíš mleté orechy. Ja som ich hodila do mixéra. Mrkvu si na strúhadle nastrúhaj na hrubo a odlož na stanu. Vajíčka s cukrom vyšľahaj do hustej peny. Treba šľahať aspoň 5 minút. Prilievaj olej a neustále šľahaj. Postupne môžeš cez sitko začať pridávať hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď je cesto hotové primiešaj mrkvu a orechy. Na záver pridáj kôru z umytého pomaranča a škoricu.
Cesto na mrkvový koláč peč pri 180 stupňoch približne 25-30 minút.
Krém si priprav medzi tým čo sa ti pečie mrkvový koláč. Tvaroh vymiešaj buď ručne, alebo ručným mixérom. K tvarohu pridaj preosiaty práškový cukor. Môžeš pridať aj alkohol, ktorý dodá úžasnú chuť koláčiku. Ja som žiaľ nemala…
Po 25 minútach skontroluj koláčik špilkou. Ak sa na ňu cesto už nelepí je hotové. Ak sa ešte trocha lepí nechaj v rúre ďalších 5 minút.
Hotový mrkvový koláč nechaj poriadne vychladnúť. Krém po vyšľahní s cukrom odlož tiež do chladničky.
Vychladený koláč natri tvarohovým krémom a ozdob tým, čo ti chutí. Ja som použila kokos, mandle aj zbytok orechov čo mi ostali.
Môj tip:
Z tohto počtu surovín budeš mať cesto na jeden stredne veľký plech. Ak chceš piecť na veľkom plechu, musíš zdvojnásobiť počet surovín. Mrkvový koláč uchovávaj v chladničke.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks