Pľundrové cesto je niečo medzi kysnutým a lístkovým cestom. Jedná sa o tradičné prekladané cesto s jemnou, vláčnou vrstvenou štruktúrou. Z pľundrového cesta sa robievajú šatôčky, záviny, hrebene, croissanty, slimáčiky, či iné chutné dobroty.
Pľundrové cesto poznali už naše babičky. Plniť takéto cesto môžeš lekvárom, ale aj rôznymi plnkami – makovou, kakaovou, orechovou, alebo tvarohovou. Dokonale sa hodí na domácu štrúdľu plnenú jablkami a škoricou.
Pľundrové cesto – budeš potrebovať:
Maslové cesto:
- 120 g hladkej múky
- štipka soli
- 250 g masla
Kysnuté cesto:
- 350 g hladkej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 PL cukru
- pol kocky droždia
- pol ČL soli
- 2 žĺtka
- 170 ml mlieka
Ako sa pripravuje pľundrové cesto:
- Najskôr si priprav maslové cesto zmiešaním masla, 120 g hladkej múky a štipky soli. Vznikne mazľavá hmota. Tú polož zatiaľ bokom.
- Pusť sa do prípravy kysnutého cesta. Múku preosej do misky a v strede urob v múke jamku. Do nej nadrob droždie, pridaj cukor a zalej teplým mliekom. Nechaj 5 minút postáť. Následne pridaj ďalšie ingrediencie – soľ, prášok do pečiva a žĺtky. Dôkladne vymies drevenou varechou. Prikry utierkou a nechaj podkysnúť pri izbovej teplote.
- Vykysnuté cesto vyvaľkaj na pomúčenej pracovnej doske. Na neho rozotri maslové cesto. A ide sa prekladať – z jednej strany, z druhej strany a opäť na polovicu. Vyvaľkaj a zopakuj – z jednej strany, z druhej strany a opäť na polovicu. Hotovo. Cesto je pripravené na chutné rohličky, štrúdle, hrebene, šatôčky, či čokoľvek iné. Je na tebe, čo z neho vykúzliš.
- Po naplnení sa pľudrové pečivo potiera rozšľahaným vajíčkom. Pečie sa pri 180°C – podľa veľkosti pečiva asi 15 minút. Je potrebné sledovať stav pečiva v rúre. Ak má mierne nahnedlú farbu, je hotové.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj tiež recept na lahodné domáce pečené buchty
Obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov