Počas jesene dozrievajú najčastejšie popri ihličnatých lesoch bobule brusníc. Táto plodina je plná antioxidačných látok a nepopierateľne plná živín a blahodarných látok pre naše zdravie. Preto netreba váhať a po žiarivo – červených bobuľkách treba určite siahnuť. Vieš z nich pripraviť napríklad skvelý brusnicový džem.
Šikovné gazdinky z brusníc pripravujú okrem džemu či lekváru, aj skvelý brusnicový sirup alebo výživu. Brusnice sa dajú zavárať aj sušiť. Dá sa z nich pripraviť zdravá šťava, dokonca aj chutné víno. Ja som si pre vás pripravila recepty na brusnicový džem hneď v 3 verziách. Tradičný recept, džem s korenistou chuťou klinčekov a sladko – drevitou arómou škorice. Posledný tretí tip je na výnimočný brusnicový džem s prenikavou levanduľou.
Tradičný brusnicový džem:
Budeš potrebovať:
- 1kg brusníc
- 500g cukru
- 100 ml vody
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Brusnice preber a opláchni. Nasyp do hrnca a zalej vodou. Do hrnca pridaj cukor a kyselinu citrónovú. Zmes poriadne premiešaj. Džem priveď k varu. Var 5 až 15 minút za občasného miešania. Uvarený džem naplň do zaváraninových pohárov a uzavri viečkom. Poháre otoč viečkom na spodok a poukladaj na kuchynskú utierku. Nechaj vychladnúť.
Brusnicový džem s cejlónskou škoricou a klinčekmi
Budeš potrebovať:
- 1 kg brusníc
- 500g cukru
- 5 klinčekov
- ½ čajovej lyžičky cejlónskej škorice
- 150 ml vody
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Brusnice preber a opláchni. Do vody daj variť na 15 minút klinčeky a škoricu. Následne klinčeky vyber a pridaj do hrnca brusnice s cukrom a kyselinou citrónovou. Džem priveď k varu. Var 5 až 15 minút za občasného miešania. Uvarený džem naplň do zaváraninových pohárov a uzavri viečkom. Poháre otoč viečkom na spodok a poukladaj na kuchynskú utierku. Nechaj vychladnúť.
Brusnicový džem s levanduľou
Budeš potrebovať:
- 1 kg brusníc
- 500g cukru
- 1,5 čajovej lyžičky levandule
- 100 ml vody
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Brusnice preber a opláchni. Do vody daj variť na 15 minút levanduľu. Následne tekutinu preceď a vráť do hrnca. Pridaj brusnice s cukrom a kyselinou citrónovou. Zmes priveď k varu. Var 5 až 15 minút za občasného miešania. Uvarený džem naplň do zaváraninových pohárov a uzavri viečkom. Poháre otoč viečkom na spodok a poukladaj na kuchynskú utierku. Nechaj vychladnúť.
TIP1: Ak nemáš čas a miluješ produkty z brusníc, nezúfaj. Na portály valachshop si prídeš určite na svoje. Nakoľko na e-shope nájdeš veľký výber výrobkov z brusníc.
TIP2: Brusnicový džem či omáčku vieš využiť aj pri príprave mäsa z diviny. Neváhaj vyskúšať diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami a bylinkami pre labužníkov. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov