Vianočka je druh sladkého nadýchaného a jemného pečiva. Názov si nesie podľa veľkého kresťanského sviatku – Vianoc. Pochutnávalo sa na nej po štedrej večery. Preto ju naši predkovia volali štedrovečernica. V súčasnosti sa stalo toto pečivo tak obľúbeným, že si ho viete dopriať v akýkoľvek bežný deň. Napríklad s maslom a chutným džemom alebo lekvárom.
Obľúbená je na Slovensku, aj v okolitých štátoch. Obľubujú ju i v severských krajinách. Avšak, každý národný recept je trochu odlišný. Cesto na vianočku má nádhernú maslovú vôňu. Existuje na ňu mnoho receptov a postupov. Pletie sa zo 4, 6, 7, 9 alebo 10 prameňov. Postup zo 4 je však najjednoduchší. A je chuť rovnako famózna pri akomkoľvek postupe, ktorý zvolíš.
Tipy na chutnú vianočku
- Aby mala vianočka výraznejšiu chuť, môžeš pridať bio citrónovú alebo pomarančovú kôru. Výborný je aj citrónový cukor. Ten môžete použiť v receptoch, všade tam, kde sa používa citrónová kôra.
- Pri príprave vianočky môžeš použiť aj iné ovocie ako tradičné sušené hrozienka. Vieš ich nahradiť akýmkoľvek sušeným ovocím alebo ich kombináciou (jahody, marhule, slivky, brusnice).
- Ak chceš ešte výraznejšiu chuť výslednej vianočky, môžeš sušené ovocie na noc naložiť do kvalitného rumu.
- Najnadýchanejšiu vianočku docieliš tak, že ju zapletieš večer a necháš ju kysnúť v chladničke. Ráno ju upečieš a máš chutné raňajky v podobe nadýchanej vianočky.
Vianočka – budeš potrebovať:
- 500g hladkej pšeničnej múky
- 200g mlieka
- 100g masla
- 70g cukru
- 20g citrónového cukru
- 16g vanilkového cukru
- 3 žĺtka
- ½ čajovej lyžičky soli
- 100g sušených hrozienok (môžete obmeniť aj za iné sušené ovocie).
- 5g sušeného droždia
Na povrch vianočky:
- 1 vajíčko
- Mak alebo hobľované mandle na posypanie
Vianočka – postup prípravy:
- Múku na cesto preosej. Zo všetkých ingrediencií okrem sušeného ovocia vymies hladké kompaktné cesto.
- Na záver miesenia pridaj sušené ovocie. Cesto premies, aby bolo ovocie rovnomerne v celom ceste.
- Cesto nechaj kysnúť približne 2 až 3 hodiny v mise prekrytej utierkou. Krásne naberie objem.
- Následne si cesto rozdeľ najskôr na 2 časti. Každú časť následne na ďalšie 4 časti, z ktorých vytvaruj rovnako dlhé pramene. Budeme mať teda 8 prameňov z cesta.
- Z nich upleť 2 menšie vianočky.
- Ak si trúfaš, môžeš upliesť 1 väčšiu vianočku aj z iného počtu prameňov. Napríklad z 9 a 10 prameňov sa pletie na 3 poschodia.
- Upletenú vianočku vlož do pekáča vystlaným papierom na pečenie. Pekáč prekry utierkou a nechaj kysnúť 30 minút až 1 hodinu. Vianočka naberie objem.
- Nakysnutú vianočku potri rozšľahaným vajíčkom a posyp hobľovanými mandľami alebo makom.
- Vlož do vyhriatej rúry na 170 °C a peč približne 30 minút.
- Keď povrch začne nadobúdať zlatisto hnedasté odtiene, vianočku vyber a nechaj vychladnúť.
Dobrú chuť.
TIP: Ak obľubujete kysnuté pečivo na sladko, vyskúšajte aj kváskové moravské koláče. Recept nájdete TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov