Fazuľová polievka by mala byť taká hustá, že v nej bude aj lyžica stáť. U nás v rodine sa nenájde jeden jediný človek, ktorý by nemal fazuľovú polievku rád. Kto by odmietol polievku plnú fajnového mäsíčka, fazuľky a zeleniny? Ja určite nie. Najradšej varím fazuľovú polievku v tom najväčšom hrnci, ktorý mám, a vždy dúfam, že mi ostane aspoň malá porcia aj na druhý deň 🙂
Fazuľová polievka:
Porcií: 6
Čas prípravy: 1 hodina 25 minút
Budeš potrebovať:
250 g fazule
200 g údeného rebra
1 klobásu
100 g slaniny
2 mrkvy
1 petržlen
1 cibuľu
1/5 zeleru
3 strúčiky cesnaku
3 zemiaky
3 pl. polohrubej múky
Podľa potreby: bravčová masť, 3 bobkové listy, soľ, 2 čl. čierneho mletého korenia, 3 čl. údenej papriky 2 čl. drvenej majoránky, čerstvú petržlenovú vňať a ligurček.
Postup prípravy:
- Fazuľu nechaj cez noc napučať vo vode. Ráno fazuľu prepláchni a daj do väčšieho hrnca aj s údeným rebrom, klobásou a slaninou. Cibuľu so šupkou prepláchni a pridaj do hrnca v celku. Polievku zatiaľ nesoľ. Prihoď do hrnca bobkové listy a zalej studenou vodou. Var 45 minút.
- Tento čas využi na prípravu zeleniny. Zeleninu očisti, umy a nakrájaj podľa svojej predstavy. Ja obľubujem väčšie kúsky zeleniny vo fazuľovej polievke. Zemiaky som však pokrájala na malé kocky, aby bola polievka hustá.
- Po 45 minútach varenia je čas na pridanie zeleniny. Ak treba, podlej vodou. Polievku si teraz dochuť podľa vlastnej chuti. Var ďalších 20 minút.
- Následne vyber údené mäso, klobásu, slaninu a cibuľu.
- V malom hrnci si priprav zápražku s údenou červenou paprikou. Hotovú zápražku pridaj k polievke a var ďalších 15 minút. Nezabudni pridať na jemno postrúhaný cesnak, čerstvý, alebo sušený ligurček, petržlenovú vňať a drvenú majoránku.
- Mäso z polievky nakrájaj na menšie kúsky a pri servírovaní daj na každý tanier toľko mäsa, koľko vládzeš zjesť 🙂
Môj tip:
Fazuľovú polievku servíruj s čerstvým chlebíkom a cmarom. Lepšia kombinácia snáď ani neexistuje. U nás doma je zvykom si po fazuľovej polievke dopriať aj sladké fašiangové šišky.
Pre tú najlepšiu fazuľovú polievku je dôležité variť vývar z kvalitných rebier, slaniny a klobásy, ktoré nájdeš u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks