Frankfurtská polievka si nesie svoje meno podľa frankfurtských párkov, ktoré sú jednou zo surovín pri príprave tejto polievky. Túto polievku varia slovenské gazdinky už zopár generácií. Mnohí ju poznáme aj zo školských jedální.
Frankfurtské párky majú svoju tradíciu už niekoľko stoviek rokov. Už v 15. storočí ich pripravovali v nemeckom meste Frankfurt. V 19. storočí sa recept dostal aj do Viedne, vďaka mäsiarovi, ktorý ich začal pripravovať pod názvom Viedenské párky. Odtadiaľ sa dostal recept aj do okolitých štátov, aj k nám na Slovensko.
Túto polievočku varievala moja babka. Keď som bola malá, často som k nej chodila po škole. Páčilo sa mi, ako na vrchu tejto polievočky plávali na krúžky nakrájané párky. Ako deti sme ich veľmi obľubovali. Je to naozaj veľmi sýta a chutná polievka. Preto ak ju navaríš na obed, druhý chod zvoľ radšej ľahší.
U nás ju nevarím často, skôr výnimočné z nostalgie. Obľubujeme skôr zeleninové polievky či vývary. Avšak táto polievka je chutná a na jej prípravu nie je potrebné veľa ingrediencií. Môžeš ju pripraviť z akýchkoľvek párkov či dokonca použiť špekačky. Najchutnejšia je s čerstvo napečeným chlebíkom. Ako inak, u nás práve kváskovým.
Frankfurtská polievka – budeš potrebovať:
- 2 polievkové lyžice oleja
- 6 zemiakov
- 250g párkov
- 2 stredné cibule
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- ¼ čajovej lyžice mletej rasce
- ¼ čajovej lyžice majoránky
- 2 polievkové lyžice kuracej bujónky
- 1 čajová lyžička červenej papriky
- 4-farebné korenie
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
- Očistenú cibuľu nakrájaj na drobno. V hrnci na rozpálenom oleji ju orestuj do sklovita.
- Pridaj múku a rascu. Za stáleho miešania priprav svetlú zápražku.
- Prisyp do nej papriku a naozaj krátko miešaj. Následne ku zápražke pridaj približne 2 litre vody a bujónku. Poriadne polievku premiešaj, nech sa zápražka prepojí s vodou.
- Pridaj do nej očistené a nakrájané zemiaky na kocky. Zemiaky var do zmäknutia.
- Pridaj aj korenie a majoránku.
- Keď sú zemiaky uvarené, pridaj do polievky nakrájané párky. Môžeš ich pred tým orestovať na panvici.
- Na záver dochuť soľou podľa potreby.
- Servíruj a podávaj s chrumkavým chlebíkom.
Dobrú chuť.
TIP: Ak si chceš túto polievku vychutnať s čerstvým kváskovým chlebíkom, vyskúšaj k nej špaldovo ražný chlebík. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov