Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Frankfurtská polievka – sýta polievka, ktorá je najlepšia s chlebíkom

od | máj 8, 2021 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Frankfurtská polievka si nesie svoje meno podľa frankfurtských párkov, ktoré sú jednou zo surovín pri príprave tejto polievky. Túto polievku varia slovenské gazdinky už zopár generácií. Mnohí ju poznáme aj zo školských jedální.

Frankfurtské párky majú svoju tradíciu už niekoľko stoviek rokov. Už v 15. storočí ich pripravovali v nemeckom meste Frankfurt. V 19. storočí sa recept dostal aj do Viedne, vďaka mäsiarovi, ktorý ich začal pripravovať pod názvom Viedenské párky. Odtadiaľ sa dostal recept aj do okolitých štátov, aj k nám na Slovensko.

párky
Frankfurtské, viedenské či naše spišské párky majú podobný tvar – sú tenké a podlhovasté

Túto polievočku varievala moja babka. Keď som bola malá, často som k nej chodila po škole. Páčilo sa mi, ako na vrchu tejto polievočky plávali na krúžky nakrájané párky. Ako deti sme ich veľmi obľubovali. Je to naozaj veľmi sýta a chutná polievka. Preto ak ju navaríš na obed, druhý chod zvoľ radšej ľahší.

U nás ju nevarím často, skôr výnimočné z nostalgie. Obľubujeme skôr zeleninové polievky či vývary. Avšak táto polievka je chutná a na jej prípravu nie je potrebné veľa ingrediencií. Môžeš ju pripraviť z akýchkoľvek párkov či dokonca použiť špekačky. Najchutnejšia je s čerstvo napečeným chlebíkom. Ako inak, u nás práve kváskovým.

Frankfurtská polievka – budeš potrebovať:

Postup prípravy:

  • Očistenú cibuľu nakrájaj na drobno. V hrnci na rozpálenom oleji ju orestuj do sklovita.
  • Pridaj múku a rascu. Za stáleho miešania priprav svetlú zápražku.
  • Prisyp do nej papriku a naozaj krátko miešaj. Následne ku zápražke pridaj približne 2 litre vody a bujónku. Poriadne polievku premiešaj, nech sa zápražka prepojí s vodou.
  • Pridaj do nej očistené a nakrájané zemiaky na kocky. Zemiaky var do zmäknutia.
Frankfurtská polievka
  • Pridaj aj korenie a majoránku.
  • Keď sú zemiaky uvarené, pridaj do polievky nakrájané párky. Môžeš ich pred tým orestovať na panvici.
  • Na záver dochuť soľou podľa potreby.
  • Servíruj a podávaj s chrumkavým chlebíkom.
Frankfurtská polievka
Teplá sýta polievočka s chrumkavým chlebíkom ťa dokonalo zasýtia

Dobrú chuť.

TIP: Ak si chceš túto polievku vychutnať s čerstvým kváskovým chlebíkom, vyskúšaj k nej špaldovo ražný chlebík. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: polievky // údeniny // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This