Halušky s kapustou ja proste milujem, no je pravda, že milujem halušky s čímkoľvek. Či už na slano, kyslo, alebo na sladko… Najlepšie na tomto recepte je, že sa dajú uvariť na sladko, kyslo aj slano. Ak ich chceš na sladko, stačí ak do kapusty pridáš práškový cukor podľa svojej chuti a ak na kyslo, stačí ti kyslá kapusta. Výborný obedík za pár Eur.
Halušky s kapustou
Porcií: 3
Čas prípravy: 30-40 minút
Budeš potrebovať:
Haluškové cesto:
540 g zemiakov
270 g polohrubej múky
2 vajíčka
soľ
Kapustový základ:
300 g bielej hlávkovej kapusty
1 veľkú cibuľu
domácu slaninu podľa chuti, najlepšiu nájdeš u nás v kamenej predajni Valach v Spišskej Novej Vsi
2-3 čl bravčovej masti
soľ, mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Začni kapustou a to tak, že ju umyješ a postrúhaš na strúhadle, alebo nakrájaš na menšie kúsky. Cibuľku si nakrájaj na drobno a opraž ju do zlatista. K cibuľke pridaj kapustu, osoľ a okoreň podľa svojej chuti. Nechaj kapustu dusiť do mäkka aspoň 30 minút. Kapustu treba kontrolovať a sem tam priliať trochou vody, aby sa ti nespálila.
Poďme si pripraviť slaninku. Nadrobno ju nakrájaj a nechaj odpočívať, kým nebudú halušky skoro hotové.
Zemiaky si očisti, umy a na jemnom strúhadle nastrúhaj. Osoľ, pridaj vajíčka a na koniec múku. Tu záleží na tom, ako vodnaté zemiaky sú. Ak sa ti cesto na halušky zdá riedke, pridaj ešte trocha múky. Cesto na halušky nesmie byť tvrdé, ale ani príliš riedke.
V tomto momente by už mala voda v hrnci na halušky vrieť. Do osolenej vody nasádzaj halušky cez haluškár a nechaj variť, kým nevyplávajú na povrch. Trvá to približne 5 minút. Keď už máš halušky vyplávané, tak ich ešte povar 3 minúty. Teraz je ten správny čas opražiť si slaninku.
Hotové halušky si sceď a daj do väčšej misky. Kapusta by už mala byť hotová, takže vypni horák a kapustu primiešaj k haluškám. Na záver halušky s kapustou posyp opraženou slaninkou a podlej tou najúžastnejšou masťou, toľko koľko chceš 🙂
Môj tip:
Halušky s kapustou podávaj hneď. Čerstvé a teplé sú najlepšie. K haluškám nesmie chýbať cmar 🙂
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov