Halušky s kapustou

od Klaudia Laliková
Halušky s kapustou

Halušky s kapustou ja proste milujem, no je pravda, že milujem halušky s čímkoľvek. Či už na slano, kyslo, alebo na sladko… Najlepšie na tomto recepte je, že sa dajú uvariť na sladko, kyslo aj slano. Ak ich chceš na sladko, stačí ak do kapusty pridáš práškový cukor podľa svojej chuti a ak na kyslo, stačí ti kyslá kapusta. Výborný obedík za pár Eur.

 

Halušky s kapustou

Porcií:  3

Čas prípravy: 30-40 minút

 

Budeš potrebovať:

Haluškové cesto:

540 g zemiakov

270 g polohrubej múky

2 vajíčka

soľ

 

Kapustový základ:

300 g bielej hlávkovej kapusty

1 veľkú cibuľu

domácu slaninu podľa chuti, najlepšiu nájdeš u nás v kamenej predajni Valach v Spišskej Novej Vsi

2-3 čl bravčovej masti

soľ, mleté čierne korenie

 

Postup prípravy:

Začni kapustou a to tak, že ju umyješ a postrúhaš na strúhadle, alebo nakrájaš na menšie kúsky.  Cibuľku si nakrájaj na drobno a opraž ju do zlatista. K cibuľke pridaj kapustu, osoľ a okoreň podľa svojej chuti. Nechaj kapustu dusiť do mäkka aspoň 30 minút. Kapustu treba kontrolovať a sem tam priliať trochou vody, aby sa ti nespálila.

Poďme si pripraviť slaninku. Nadrobno ju nakrájaj a nechaj odpočívať, kým nebudú halušky skoro hotové.

Zemiaky si očisti, umy a na jemnom strúhadle nastrúhaj. Osoľ, pridaj vajíčka a na koniec múku. Tu záleží na tom, ako vodnaté zemiaky sú. Ak sa ti cesto na halušky zdá riedke, pridaj ešte trocha múky. Cesto na halušky nesmie byť tvrdé, ale ani príliš riedke.

V tomto momente by  už mala voda v hrnci na halušky vrieť. Do osolenej vody nasádzaj halušky cez haluškár a nechaj variť, kým nevyplávajú na povrch. Trvá to približne 5 minút. Keď už máš halušky vyplávané, tak ich ešte povar 3 minúty. Teraz je ten správny čas opražiť si slaninku.

Hotové halušky si sceď a daj do väčšej misky. Kapusta by už mala byť hotová, takže vypni horák a kapustu primiešaj k haluškám. Na záver halušky s kapustou posyp opraženou slaninkou a podlej tou najúžastnejšou masťou, toľko koľko chceš 🙂

 

Môj tip:

Halušky s kapustou podávaj hneď. Čerstvé a teplé sú najlepšie. K haluškám nesmie chýbať cmar 🙂

Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!