Kapustová polievka Deluxe

od Klaudia Laliková
Kapustová polievka Deluxe

Kapustová polievka Deluxe je naozaj veľmi chutná, jednoduchá a zdravá polievočka. Ja keď raz začnem niečo variť z kapusty, tak nikdy nesmie chýbať kapustová polievka Deluxe, halušky s kapustou, alebo plnená kapusta s mäsom. Moje tri najobľúbenejšie jedlá 🙂  

Kapustová polievka Deluxe

 

Porcií:  6-7

Čas prípravy:  1 hodina

 

Budeš potrebovať:

 

600 g hlávkovej kapusty

350 g zemiakov

2 mrkvy

2 ks celeru

1 papriku ( môže byť zelená, červená, alebo žltá, je to na tebe)

2 paradajky

1 cibuľu

4 strúčiky cesnaku

150 g paradajkového pretlaku

3 čl. bravčovej masti, alebo oleja (ja som mala bravčovú masť)

kôpor, petržlenová vňať a ligurček podľa chuti

1 čl. mletej rasce

1 čl. namiesto nezdravej vegety som pridala nesoldík, zdravá alternatíva vegety bez soli a glutamanu

1-2 čl. mleté čierne korenie 

3 čl. sladkej papriky

soľ podľa chuti

 

Postup prípravy:

Kapustu si umy a nakrájaj na štvorčeky, alebo podľa svojej voľby. Zemiaky si očisti, umy a nakrájaj na štvorčeky. Mrkvu, celer, jednu celú papriku (ja som mala zelenú) a paradajky si umy, nakrájaj približne na také veľké kúsky, ako zemiaky. Odlož všetko na stranu a priprav si cibuľu a cesnak. 

Cibuľku a cesnak si nakrájaj na drobno a na bravčovej masti nechaj speniť do zlatista. K cibuľke a cesnaku pridaj sladkú papriku a tou naozaj nešetri. Pridaj mleté čierne korenie, rascu, nesoldík a všetko premiešaj. Do hrnca pridaj kapustu a nechaj chvíľu dusiť, aby sa všetky suroviny spojili. Po pár minútach pridaj všetkú zeleninu a zalej studenou vodou tak, aby bola zelenina ponorená. Až kapustová polievka začne vrieť, tak pridaj aj pripravené zemiaky.

Nezabudni pridať bylinky, kôpor, petržlenovú vňať a ak máš, tak aj ligurček. Nielenže ti bude krásne voňať celý dom, ale ešte kapustovej polievke dodajú úžastnú deluxe chuť. 

Kapustovú polievku var na slabom plameni aspoň 40 minút.

Na konci pridaj ešte paradajkový pretlak a nechaj 10 minút povariť.

 

Môj tip:

Kapustovú polievku podávaj s chlebíkom a kyslou smotanou. Pre kyselkavejšiu chuť pridaj trocha octu.  Môžeš pridať aj klobásu, pre ešte lepšiu a výraznejšiu chuť. Pre vegetariánsku verziu použi namiesto bravčovej masti klasický olej, napr. repkový a samozrejme nepridávaj klobásu, či iné mäsové výrobky.

Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!