Hovädzina na červenom víne je delikatesa, vhodná na skutočne skvelý obed, či večeru. Kombinácia hovädzieho mäsa, byliniek, červeného vína a slivkovej omáčky vytvorí výnimočnú chuť, vhodnú pre každého labužníka jedla. Chutnou prílohou je zemiakovo – tekvicové pyré. Môžeš však zvoliť aj žemľovú, či klasickú knedľu.
Ja som na tento recept použila suchú frankovku modrú, ktorá chuťou pripomína sušené slivky. Na prípravu je vhodné akékoľvek červené víno, najlepšie suché. Avšak výber slivkovej omáčky je u mňa jednoznačný. Tá najlepšia je s levanduľou a chilli. Omáčke dodá špecifickú a jemne pikantnú chuť. Môj manžel bol z tohto obedu nadšený. Táto lahôdka určite ulahodí aj vaším chuťovým bunkám.
Budeš potrebovať:
Hovädzina na červenom víne so slivkovou omáčkou:
- 1 kg hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 2 dl červeného vína
- 2 bobkové lístky
- ½ čajovej lyžičky saturejky
- ½ čajovej lyžičky šalvie
- 2 polievkové lyžice bujónky hovädzej
- Farebné korenie podľa chuti
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- Soľ podľa chuti
- 2 polievkové lyžice slivkovej omáčky
- 2 polievkové lyžice oleja
Zemiakovo – tekvicové pyré:
- 700g zemiakov
- 300g tekvice
- Soľ podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
- 1-2 dl mlieka
Postup prípravy:
Hovädzina na červenom víne so slivkovou omáčkou:
- Cibuľu nakrájaj na jemno a orestuj na oleji do sklovita.
- Pridaj na kúsky nakrájanú mrkvu a petržlen. Zeleninu chvíľu restuj.
- Hovädzie mäso nakrájaj na plátky alebo kocky. Orestuj na cibuľke, aby sa mäso zatiahlo.
- Okoreň farebným korením a zalej vínom. Mäso nechaj pár minút dusiť.
- Následne mäso zalej vodou, aby bolo celé ponorené.
- Pridaj bujónku, bobkové listy a bylinky.
- Mäso dus do zmäknutia.
- Keď je mäkké , vyber ho a omáčku rozmixuj do hladkej textúry.
Zemiakovo – tekvicové pyré:
- Zemiaky a tekvicu ošúp, premy a nakrájaj na kocky. Zeleninu vlož do hrnca, zalej vodou a posoľ.
- Priveď k varu. Zemiaky a tekvicu var do mäkka.
- Keď je zelenina mäkká, zlej z hrnca vodu.
- K zelenine pridaj maslo a mlieko. Ručným alebo ponorným mixérom rozmixuj do hladka.
- Podľa chuti posoľ.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád labužnícke špeciality, neváhaj vyskúšať aj diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov