Kysnuté koláče si zamiluješ. Sú mäkké a krehké ako perinka, v ústach sa doslova rozplývajú. Tvaroh v kombinácii s ovocím im dodá šťavnatosť vyváženú chuť. Vyskúšaj tento božský recept a ja garantujem, že si kysnuté koláče čoskoro upečieš znova.
Kysnuté koláče – čo budeš potrebovať:
Cesto:
- 100 ml teplej vody
- 1 kocku droždia
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 600 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vajce do cesta
- 1 vajce na potieranie
Náplň:
- Tvaroh hrudkovitý
- Vanilkový cukor podľa chuti
- Štipka nastrúhanej citrónovej kôry
- Štipka mletej škorice
- Drobné ovocie – napríklad čučoriedky, jahody, maliny
Posýpka:
- 150 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 100-125 g masla
Postup prípravy:
- Do teplej vody daj cukor, rozrob prstami droždie a takto nechaj 5-10 minút nakysnúť.
- Múku preosej do väčšej misky, potom pridaj soľ, vajíčko, olej, mlieko a nakysnuté droždie. Varechou cesto dôkladne vymies. To, že cesto je správne vymiesené, spoznáš tak, že sa pekne oddeľuje od bokov misky. Vymiesené cesto popráš múkou a prikry bavlnenou utierkou, následne nechaj kysnúť pri izbovej teplote 45-60 minút. Závisieť to bude od teploty v miestnosti.
- Kým cesto vykysne, priprav si ovocie. Dobre ho opláchni studenou vodou a nechaj v cedidle odkvapkať. Priprav si posýpku zmiešaním polohrubej múky, práškového cukru a masla. Miešaj len čistou rukou tak, aby sa pekne drobila.
- Teraz si môžeš pripraviť tvarohovú náplň. Do tvarohu pridaj vanilkový cukor, prípadne aj trošku práškového cukru, ak sa ti zdá príliš kyslý, mletú škoricu a trošku nastrúhanej citrónovej kôry pre sviežu vôňu. Dobre premiešaj.
- Vykysnuté cesto prelož na hladkou múkou poprášenú pracovnú dosku. Rukami vytvaruj bochník, popráš ho múkou, aby sa nelepil a vyvaľkaj na veľký plát hrúbky asi 1 až1 a pol centimetra. Priprav si plechy na pečenie – 2-3 kusy. Tie vysteľ papierom na pečenie.
- Pomocou šálky vykroj z cesta kolieska. Do stredu každého kolieska zatlač prstami, alebo dnom menšieho pohára tak, aby sa vytvorila v každom koliesku jamka. No pozor, jamka, nie diera! Do každej jamky vlož trošku tvarohovej náplne a na ňu poukladaj ovocie. Postup opakuj, až kým sa minie celé cesto. Boky koláča potri rozšľahaným vajíčkom. Na vrch každého kysnutého koláča prstami nadrob posýpku.
- Kysnuté koláče peč v rúre vyhriatej na 190 °C po dobu 15-20 minút.
- Upečené koláče nechaj vychladnúť a môžeš servírovať.
Dobrú chuť!
TIP: Pre milovníkov sladkého tu máme množstvo skvelých receptov. Stačí si len vybrať.
Obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov