Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kysnuté koláče s tvarohom, ovocím a mrveničkou

od | sep 30, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kysnuté koláče si zamiluješ. Sú mäkké a krehké ako perinka, v ústach sa doslova rozplývajú. Tvaroh v kombinácii s ovocím im dodá šťavnatosť vyváženú chuť. Vyskúšaj tento božský recept a ja garantujem, že si kysnuté koláče čoskoro upečieš znova.

Kysnuté koláče – čo budeš potrebovať:

Cesto:

  • 100 ml teplej vody
  • 1 kocku droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 600 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potieranie

Náplň:

  • Tvaroh hrudkovitý
  • Vanilkový cukor podľa chuti
  • Štipka nastrúhanej citrónovej kôry
  • Štipka mletej škorice
  • Drobné ovocie – napríklad čučoriedky, jahody, maliny

Posýpka:

  • 150 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100-125 g masla
drobné ovocie

Postup prípravy:

  • Do teplej vody daj cukor, rozrob prstami droždie a takto nechaj 5-10 minút nakysnúť.
  • Múku preosej do väčšej misky, potom pridaj soľ, vajíčko, olej, mlieko a nakysnuté droždie. Varechou cesto dôkladne vymies. To, že cesto je správne vymiesené, spoznáš tak, že sa pekne oddeľuje od bokov misky. Vymiesené cesto popráš múkou a prikry bavlnenou utierkou, následne nechaj kysnúť pri izbovej teplote 45-60 minút. Závisieť to bude od teploty v miestnosti.
  • Kým cesto vykysne, priprav si ovocie. Dobre ho opláchni studenou vodou a nechaj v cedidle odkvapkať. Priprav si posýpku zmiešaním polohrubej múky, práškového cukru a masla. Miešaj len čistou rukou tak, aby sa pekne drobila.
  • Teraz si môžeš pripraviť tvarohovú náplň. Do tvarohu pridaj vanilkový cukor, prípadne aj trošku práškového cukru, ak sa ti zdá príliš kyslý, mletú škoricu a trošku nastrúhanej citrónovej kôry pre sviežu vôňu. Dobre premiešaj.
kysnuté koláče postup pípravy
  • Vykysnuté cesto prelož na hladkou múkou poprášenú pracovnú dosku. Rukami vytvaruj bochník, popráš ho múkou, aby sa nelepil a vyvaľkaj na veľký plát hrúbky asi 1 až1 a pol centimetra. Priprav si plechy na pečenie – 2-3 kusy. Tie vysteľ papierom na pečenie.
  • Pomocou šálky vykroj z cesta kolieska. Do stredu každého kolieska zatlač prstami, alebo dnom menšieho pohára tak, aby sa vytvorila v každom koliesku jamka. No pozor, jamka, nie diera! Do každej jamky vlož trošku tvarohovej náplne a na ňu poukladaj ovocie. Postup opakuj, až kým sa minie celé cesto. Boky koláča potri rozšľahaným vajíčkom. Na vrch každého kysnutého koláča prstami nadrob posýpku.
  • Kysnuté koláče peč v rúre vyhriatej na 190 °C po dobu 15-20 minút.
  • Upečené koláče nechaj vychladnúť a môžeš servírovať.
hotové koláče

Dobrú chuť!

TIP: Pre milovníkov sladkého tu máme množstvo skvelých receptov. Stačí si len vybrať.

Obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: múka // ovocie // sladké // tvaroh

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This