Pečená paprika je jedlo inšpirované balkánskou kuchyňou a pokrmom sarme. Toto jedlo pripravujú v mnohých štátoch. Od Srbska, Hercegoviny, Bosny, Grécka až Turecka. Originál sa pripravuje zo zmesi z ryže, cibuľky a mletého mäsa, ochutené koreninami a balené v kapustových listoch. Veľmi podobná slovenská verzia tohto jedla sú plnené holúbky alebo plnená paprika s paradajkovou omáčkou.
Toto jedlo ma naučila moja švagriná, pôvodom zo Srbska. V ich rodine sarme pripravujú aj v zelenej paprike a podávajú ho so zemiakovou kašou. Je to pre nich sviatočné jedlo. Keď mi sarme prvý krát uvarila, veľmi mi zachutilo. Dokonca viac, ako slovenská verzia plnenej papriky v paradajkovej omáčke. A to som milovníčka paradajok a pokrmov z tejto chutnej zeleniny. Hneď som si od nej vypýtala recept. Raz ma napadlo, pripraviť toto jedlo na vegetariánsky spôsob. Vynechala som teda mäso a pripravila skutočne chutné jedlo pripravené z pár ingrediencií, na ktorom si pochutí nie len vegetarián.
Pečená paprika – budeš potrebovať:
- 10 kusov zelenej papriky
- ½ hrnčeka ryže
- 2 cibule
- 4 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 čajové lyžičky nesoldíka – vegety bez glutamánu a soli
- 1 čajová lyžička červenej mletej papriky
- Soľ podľa chuti
- 4 farebné korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice oleja
Postup prípravy:
- Premytú ryžu daj variť vo vode na 15 minút.
- Umytú a očistenú mrkvu a petržlen nastrúhaj. Cibuľu očisti a nakrájaj na drobno.
- Na oleji speň cibuľu do sklovita. Pridaj nastrúhanú mrkvu a petržlen. Pár minút restuj do polomäkka.
- Pridaj nesoldík, korenie, a soľ podľa chuti.
- Na záver dusenia pridaj červenú papriku a zmes dobre premiešaj. Zmes odstav.
- Priprav papriku na plnenie. Časť so stopkou odrež a papriku zbav jadierok.
- Papriky naplň ryžovo-zeleninovou zmesou.
- Koniec otvoru môžeš uzatvoriť krúžkom zemiaku v rovnakej veľkosti, ako otvor papriky.
- Naplnené papriky poukladaj na pekáč a podlej vodou v objeme ½ hrnčeka.
- Daj do vyhriatej rúry na 200°C a peč po dobu 40 minút.
- Upečené papriky môžeš podávať so zemiakovou kašou a uhorkovým či zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád zeleninové jedlá z ryže, vyskúšaj aj krémové rizoto. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov