Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pečená paprika – vegetariánske jedlo s chuťou Balkánu

od | máj 25, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Pečená paprika je jedlo inšpirované balkánskou kuchyňou a pokrmom sarme. Toto jedlo pripravujú v mnohých štátoch. Od Srbska, Hercegoviny, Bosny, Grécka až Turecka. Originál sa pripravuje zo zmesi z ryže, cibuľky a mletého mäsa, ochutené koreninami a  balené v kapustových listoch. Veľmi podobná slovenská verzia tohto jedla sú plnené holúbky alebo plnená paprika s paradajkovou omáčkou.

Toto jedlo ma naučila moja švagriná, pôvodom zo Srbska. V ich rodine sarme pripravujú aj v zelenej paprike a podávajú ho so zemiakovou kašou. Je to pre nich sviatočné jedlo. Keď mi sarme prvý krát uvarila, veľmi mi zachutilo. Dokonca viac, ako slovenská verzia plnenej papriky v paradajkovej omáčke. A to som milovníčka paradajok a pokrmov z tejto chutnej zeleniny. Hneď som si od nej vypýtala recept. Raz ma napadlo, pripraviť toto jedlo na vegetariánsky spôsob. Vynechala som teda mäso a pripravila skutočne chutné jedlo pripravené z pár ingrediencií, na ktorom si pochutí nie len vegetarián.

Pečená paprika – budeš potrebovať:

Postup prípravy:

  • Premytú ryžu daj variť vo vode na 15 minút.
  • Umytú a očistenú mrkvu a petržlen nastrúhaj. Cibuľu očisti a nakrájaj na drobno.
  • Na oleji speň cibuľu do sklovita. Pridaj nastrúhanú mrkvu a petržlen. Pár minút restuj do polomäkka.
  • Pridaj nesoldík, korenie, a soľ podľa chuti.
  • Na záver dusenia pridaj červenú papriku a zmes dobre premiešaj. Zmes odstav.
dusená zelenina
  • Priprav papriku na plnenie. Časť so stopkou odrež a papriku zbav jadierok.
  • Papriky naplň ryžovo-zeleninovou zmesou.
  • Koniec otvoru môžeš uzatvoriť krúžkom zemiaku v rovnakej veľkosti, ako otvor papriky.
  • Naplnené papriky poukladaj na pekáč a podlej vodou v objeme ½ hrnčeka.
Pečená paprika
  • Daj do vyhriatej rúry na 200°C a peč po dobu 40 minút.
  • Upečené papriky môžeš podávať so zemiakovou kašou a uhorkovým či zeleninovým šalátom.
Pečená paprika
Chutný zeleninový pokrm v podobe pečenej papriky so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom. Zeleninová dokonalosť na tanieri.

Dobrú chuť.

TIP: Ak máš rád zeleninové jedlá z ryže, vyskúšaj aj krémové rizoto. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: hlavné jedlo // ryža // vegetariánske

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.