Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Cvikla je stáročia nositeľkou zdravia a krásy. Stačí sa s ňou skamarátiť!

od | máj 19, 2021 | Valach odporúča | 0 komentárov

Cvikla alias červená repa je lacnou a dostupnou rastlinou. Obľúbená aj nenávidená zároveň. Ak jej však prídeš na chuť, svojmu telu dopraješ hotový poklad v podobe vitamínov, antioxidantov a iných užitočných látok. Starovekí Rimania ju dokonca považovali za afrodiziakum.

Kto by nechcel mať sviežu pleť, pevné a zdravé nechty aj vlasy? To všetko ti pravidelná konzumácia červenej repy zaručí. A je toho podstatne viac. Vďaka množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov si cvikla rozhodne zaslúži pozornosť. Obsahuje tiež aminokyselinu betaín, ktorá má mimoriadne blahodárne účinky na pokožku. Meď, zinok a jód dodávajú pružnosť a lesk pokožke, ale aj vlasom i nechtom.

V akom stave repu konzumovať? Či už dáš prednosť surovej, sušenej, alebo tepelne spracovanej cvikle, je to na tebe. V každom prípade telo zásobuješ cennými látkami. Kľúčom k zachovaniu vitamínov počas tepelnej úpravy je správna príprava. Variť by sa mala v šupke, alebo piecť v alobale.

Surová cvikla sa hodí do šalátov. Skvelá je kombinácia s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, či pomarančom. Uvarenú cviklu stačí osoliť, pokvapkať citrónom a maslom. Výborná je tiež zaváraná cvikla, alebo pripravená na pyré.

cvikla šalát

Cvikla ako posilňovač imunity nabitý antioxidantmi

Cvikla vo všeobecnosti prispieva k dobrej obranyschopnosti. Napomáha tomu nemalý obsah vitamínu C. Céčko je silným antioxidantom. Navyše je nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému. Vitamín C podporuje absorpciu železa.

Z ďalších antioxidantov je to rutín, kyselina kávová, epikatechín, betakyanín a betaxantín. Látky, ktoré účinne bránia škodlivému pôsobeniu voľných radikálov v tele.

Červená repa ako prevencia rakoviny

Vďaka už spomínaným antioxidantom pôsobí cvikla preventívne proti rakovine. Nakoľko antioxidanty blokujú škodlivé účinky voľných radikálov a zamedzujú tak poškodzovaniu buniek, predchádzajú vzniku rôznych civilizačných ochorení, vrátane rakoviny. Červená repa je jedným z najlepších prírodných prostriedkov v prevencii vzniku rakovinových ochorení. Cviklová šťava je užitočná aj v prípade boja s už vzniknutým onkologickým ochorením.

repa

Cvikla pomáha normalizovať vysoký krvný tlak

Vysoký tlak je nebezpečný. Poškodzuje cievy a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení aj mozgovej príhody. Ak sa snažíš svoj tlak dostať do normálu, určite si pravidelne dopraj šťavu z červenej repy. Cvikla dokáže veľmi účinne krvný tlak znížiť. Ako je to možné? Vďaka obsahu nitrátov, ktoré sa v organizme menia na oxid dusnatý a ten pôsobí na rozširovanie ciev. Výsledkom je zníženie tlaku krvi.

Odkysľujúce a detoxikačné účinky červenej repy

Cvikla podporuje odkyslenie organizmu. Dlhodobé prekyslenie údajne negatívne vplýva na celkové zdravie. V konečnom dôsledku môže byť faktorom pre vznik migrén, ale aj vážnejších ochorení, ako je cukrovka.

Červená repa má navyše odvodňujúce účinky. Vysoký obsah draslíka v repe pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok. Účinne tak prečisťuje močové cesty a odstraňuje z tela prebytočnú vodu. Cvikla pôsobí tiež detoxikačne. Napomáha organizmu zbavovať sa toxínov a chráni pečeň.

cvikla

Trávenie v skvelej forme

Cvikla obsahuje nemalé množstvo vlákniny. Aj vďaka vláknine sú črevá v tej správnej kondícii. Navyše vláknina prispieva k optimálnej hladine cholesterolu. Pri nedostatku vlákniny sa objavuje nepríjemná zápcha, ale aj iné tráviace ťažkosti. Konzumácia cvikly, alebo pitie cviklovej šťavy výrazne napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému.

Podpora krvotvorby

O svojej anémii – chudokrvnosti niekedy človek ani nevie. Pri nedostatku červených krviniek sa cítiš malátny, unavený, bez elánu, s častými bolesťami hlavy. V takom prípade sa oplatí siahnuť po cvikle. Repa obsahuje množstvo kyseliny listovej. Tá sa podieľa na raste červených krviniek, podporuje delenie buniek a rast nového tkaniva.

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: červená repa // cvikla // Gazdovia // TAWI

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.