Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Banánová bábovka je zárukou šťavnatého chuťového zážitku

od | máj 28, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Banánová bábovka je jemný a šťavnatý dezert, ako stvorený ku kávičke. Bábovka ako taká je zakaždým vďačný koláčik, nakoľko nemá náplň a je možné si ju kamkoľvek pribaliť so sebou. Je vhodná na rýchle raňajky, na desiatu, ale zaiste ňou potešíš aj návštevu. Sladko-kyslá chuť si získa každý mlsný jazýček.

Máš doma zvyšné banány, ktoré kvôli prezretosti už nik nechce? Nevyhadzuj ich! Zužitkovať banány v bábovke je vždy dobrou voľbou. Navyše dodajú bábovke prírodný cukor, takže v recepte nie je nutné s cukrom preháňať.

Banánová bábovka – čo budeš potrebovať:

  • 2 banány
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2-3PL roztopeného masla
  • trochu masla na vymastenie formy a hladkej múky na vysypanie formy na bábovku
banány

Postup prípravy:

  1. Najskôr v miske banány popuč vidličkou.
  2. Pridaj k nim múku, prášok do pečiva, žĺtka, cukor, jogurt a roztopené maslo. Celé dôkladne premiešaj elektrickým šľahačom.
  3. Z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh.
  4. Sneh pridaj do pripraveného cesta a zľahka premiešaj.
  5. Formu na bábovku vytri maslom a popráš hladkou múkou, aby šla bábovka po upečení ľahko z formy von. Do formy vlej rovnomerne cesto.
  6. Banánovú bábovku daj piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Doba pečenia sa pohybuje od 45 do 55 minút. V závislosti od rúry. Po dopečení pichni špajdľou do bábovky. Ak sa ti na špajdľu nenalepí cesto, máš istotu, že je dobre prepečená.
  7. Hotovú bábovku nechaj chvíľu chladnúť. Polovychladenú ju vyklop z formy na podnos. Narež na kúsky a môžeš ju poprášiť práškovým cukrom.
banánová bábovka

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci báboviek si prídu na svoje! Vyskúšaj tiež recepty na tradičnú bábovku alebo rafinovanú bábovku s vaječným likérom. Aby toho nebolo málo, je tu tiež recept na šťavnatú citrónovú, alebo na odľahčenie jablkovo-mrkvovú fit bábovku.

Obr. súkromný archív, pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: banány // jogurt // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.