Tradičný biely chlebík je pripravovaný z hladkej pšeničnej múky. Chuťovo je naozaj vynikajúci. Nadýchaná biela striedka je mäkučká a vláčna. Naopak zlato – hnedastá kôrka chlebíka je úžasne chrumkavá.
Na bielom chlebíku si v minulosti mohli pochutnávať len naozaj bohaté rodiny, najmä počas sviatočných dní. Bežný ľud si piekol skôr tmavý a celozrnný chlieb. Keď nemali dostatok surovín, pridávali do neho aj rôzne časti rastlín. Korene rastlín, kôru zo stromov či machy.
Hladká pšeničná múka je pripravovaná zo zrna bez jeho obalu. Obaly zŕn sa nazývajú otruby. Tým, že sa zrno zbaví tejto vrchnej časti, po výživovej stránke obsahuje menej vitamínov a minerálov. Hladká múka oproti celozrnnej obsahuje viac lepku. Vďaka nemu je výsledný chlebík tak nadýchaný. Avšak menej výživný, ako z celozrnnej múky.
Chuťovo je však naozaj vynikajúci a výnimočný. Ja som ho pripravovala zo pšeničnej a špaldovej hladkej múky. Môj manžel sa vyjadril, že lepší chlebík, ako tento ešte nejedol. Vyparil sa rýchlosťou svetla. Nevadí, keďže tak rada kváskujem, upečiem nový. Aký to bude tentokrát?
Pre biely chlebík budeš potrebovať:
Rozkvas
- 150 g hladkej pšeničnej múky pre kváskovanie
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 200g hladkej pšeničnej múky pre kváskovanie
- 50 g vody
- 150 g plnotučného mlieka
- 40 g masla
- 1 kopcovitá čajová lyžička sladenky jačmennej
- 10 g soli
Postup prípravy pre biely chlebík:
Príprava cesta:
- Priprav si rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Suroviny budú kvasiť do zdvojnásobenia objemu v uzatvorenej nádobe približne 9 až 12 h.
- Pripravený rozkvas zmiešaj s preosiatu múkou a zvyšnými surovinami. Cesto vymies ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota. Cesto bude trochu redšie.
- Nechaj ho kvasiť v uzatvorenej alebo prekrytej nádobe 3 hodiny. Počas tejto doby prelož cesto rukou alebo stierkou 3 až 5 krát. Jeho prekladaním cesto spevnie.
- Nakvasené cesto prelož na pomúčenú dosku pomocou kuchynskej stierky. Vytvaruj z neho bochník v tvare tvojej ošatky. Vlož ho do nej tak, aby boli spoje cesta navrchu.
- Cesto nechať kvasiť ďalšie 2 až 3 hodiny pri izbovej teplote, alebo 12 až 20 hodín chladničke.
- Ak necháš chlebík v poslednej fáze kvasiť v chladničke, vyber ho z chladničky 30 minút pred pečením.
- Rúru nahrej na 230°C. Nechaj v nej nahriať aj jenskú misu, liatinový, keramický, alebo smaltový pekáč.
- Bochník si z ošatky presuň na papier na pečenie a pevnú podložku.
- Jeho povrch pomúč a narež pomocou žiletky.
Pečenie:
- Pomaly ho presuň do nádoby a prikry pokrievkou. Chlebík peč po dobu 35 minút.
- Po uplynutí tejto doby opatrne vyber pokrievku a nechaj chlebík piecť ďalších 5 až 15 minút. V momente, keď bude kôrka chlebíka v zlatohnedých farbách, chlebík je upečený.
- Pobúchaj po spodku bochníka. Duté zvuky značia, že je správne upečený.
- Nechaj ho vychladnúť na mriežke. Nekrájaj ho teplý. Mohol by sa zraziť.
Dobrú chuť!
TIP: Ak rád kvaskuješ, neváhaj vyskúšať aj kváskový zemiakový chlebík.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks