Pistáciová torta je ľahká, svieža a tak lahodná. Ma krásne svieže zelenkasté odtiene. Pistáciový korpus doplní úžasný krém z mascarpone s pistáciovým krémom. Svoju úlohu splní aj ozajstný vanilkový cukor. Pri tomto dezerte netreba podvádzať a nahradzovať ho vanilínovým cukrom.
Pistáciové maškrty mám veľmi rada. Raz na dovolenke v taliansku som jedla pistáciovú zmrzlinu. Bola som v nemom úžase. Chuť ozajstných zelenkastých orieškov je úžasná. Pistáciové arómy sa ani náhodou nechytajú. Je to úplne odlišná chuť. Tá ozajstná je jemnejšia, orieškovo lahodná a dezertom dodá pastelové zelenkasté odtiene.
Pistáciová torta – budeš potrebovať:
Korpus:
- 130 g pistáciovej múky
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 140 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 150 g mlieka
- 3 vajíčka
- Štipka soli
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Plnka:
- 18 g vanilkového cukru alebo trochu vanilky
- 500 g šľahačkovej smotany
- Stužovač šľahačky
- 500 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 5 čajových lyžičiek pistáciového krému
- 50g masla
Pistáciová torta – postup prípravy:
- Všetky suché suroviny okrem cukru zmiešaj v miske.
- Vaječné bielka oddeľ od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahaj tuhý sneh. Žĺtka vyšľahaj s cukrom a následne pridaj maslo a opäť šľahaj.
- Za stáleho šľahania pridávaj k maslovému krému suchú zmes.
- Na záver pridaj vyšľahané bielka. Ručne a zľahka cesto premiešaj metličkou.
- Na spodok tortovej formy daj papier na pečenie. Boky potri maslom. Ja som použila formu s priemerom 27 cm. Vyšli mi po prerezaní dva pláty. Ak chceš viac plátov cesta, odporúčam formu s menším priemerom.
- Korpus peč po dobu 30 minút na teplote 160°C. Po upečení skontroluj, či sa cesto dobre upieklo špajdľou.
- Nechaj ho vychladnúť. Následne ho narež na pláty podľa jeho výšky.
- Priprav si krém. Vyšľahaj šľahačkovú smotanu so stužovanom a vanilkovým cukrom.
- Následne pridaj mascarpone, cukor, pistáciový krém a maslo, ktoré si pred tým nechal zmäknúť. Zo zmesi vyšľahaj krém.
- Spodný korpusový plát potri krémom. Opatrne na krém polož druhú vrstvu pistáciového plátu. Naň natri opäť krém. Opakuj podľa toho, koľko plátov máš.
- Posledný plát a boky torty natri zvyšným krémom. Časť môžeš dať aj do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a tortu ozdobiť.
- Tortu nechaj stuhnúť v chladničke a servíruj.
Dobrú chuť.
TIP: Ak si maškrtník a miluješ pistáciové dezerty, neváhaj vyskúšať aj pistáciové Pavlovej tortičky. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov