Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pistáciová torta – zelenkasto svieža a krémová maškrta

od | apr 15, 2021 | Chuťovky, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pistáciová torta je ľahká, svieža a tak lahodná. Ma krásne svieže zelenkasté odtiene. Pistáciový korpus doplní úžasný krém z mascarpone s pistáciovým krémom. Svoju úlohu splní aj ozajstný vanilkový cukor. Pri tomto dezerte netreba podvádzať a nahradzovať ho vanilínovým cukrom.

Pistáciové maškrty mám veľmi rada. Raz na dovolenke v taliansku som jedla pistáciovú zmrzlinu. Bola som v nemom úžase. Chuť ozajstných zelenkastých orieškov je úžasná. Pistáciové arómy sa ani náhodou nechytajú. Je to úplne odlišná chuť. Tá ozajstná je jemnejšia, orieškovo lahodná a dezertom dodá pastelové zelenkasté odtiene.

Pistáciová torta
Zelenkasté tóny pôsobia sviežo. Rovnako sviežo táto pistáciová torta chutí.

Pistáciová torta budeš potrebovať:

Korpus:

Plnka:

  • 18 g vanilkového cukru alebo trochu vanilky
  • 500 g šľahačkovej smotany
  • Stužovač šľahačky
  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 5 čajových lyžičiek pistáciového krému
  • 50g masla

Pistáciová torta – postup prípravy:

  • Všetky suché suroviny okrem cukru zmiešaj v miske.
  • Vaječné bielka oddeľ od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahaj tuhý sneh. Žĺtka vyšľahaj s cukrom a následne pridaj maslo a opäť šľahaj.
  • Za stáleho šľahania pridávaj k maslovému krému suchú zmes.
  • Na záver pridaj vyšľahané bielka. Ručne a zľahka cesto premiešaj metličkou.
  • Na spodok tortovej formy daj papier na pečenie. Boky potri maslom. Ja som použila formu s priemerom 27 cm. Vyšli mi po prerezaní dva pláty. Ak chceš viac plátov cesta, odporúčam formu s menším priemerom.
  • Korpus peč po dobu 30 minút na teplote 160°C. Po upečení skontroluj, či sa cesto dobre upieklo špajdľou.
  • Nechaj ho vychladnúť. Následne ho narež na pláty podľa jeho výšky.
Pistáciový korpus a krém
  • Priprav si krém. Vyšľahaj šľahačkovú smotanu so stužovanom a vanilkovým cukrom.
  • Následne pridaj mascarpone, cukor, pistáciový krém a maslo, ktoré si pred tým nechal zmäknúť. Zo zmesi vyšľahaj krém.
  • Spodný korpusový plát potri krémom. Opatrne na krém polož druhú vrstvu pistáciového plátu. Naň natri opäť krém. Opakuj podľa toho, koľko plátov máš.
  • Posledný plát a boky torty natri zvyšným krémom. Časť môžeš dať aj do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a tortu ozdobiť.
  • Tortu nechaj stuhnúť v chladničke a servíruj.
Pistáciový dezert
Vrch torty môžeš ozdobiť pistáciovou múkou, ovocím či orieškami.

Dobrú chuť.

TIP: Ak si maškrtník a miluješ pistáciové dezerty, neváhaj vyskúšať aj pistáciové Pavlovej tortičky. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // mascarpone // múka // pečenie

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This