Tekvicový chlebík si môžeš upiecť z akejkoľvek tekvičky. Hokaido, maslová alebo muškátová tekvica dodá tvojmu chlebíku krásnu farbu a vláčnosť. Po upečení tekvicu v chlebíku necítiť.
Tekvica pribudla do môjho jedálnička skôr v dospelosti. Moji rodičia nerobili žiadne recepty z tekvice. Keď môj malý syn prechádzal na tuhú stravu, tekvica bola jedna z prvých surovín, ktorú ochutnal. Ja obľubujem z tekvice aj prívarok. Do môjho manžela ju dostanem hlavne formou krémovej polievočky. Odkedy kváskujem a pečiem chlebíky od výmyslu sveta, tak aj vďaka krásne oranžovému chlebíku.
Na tekvicový chlebík budeš potrebovať:
Rozkvas
- 150g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto
- 150g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 200g hladkej chlebovej múky na kváskovanie
- 100g tekvica hokaido
- 200 kyslej smotany
- 1 čajová lyžica mletej rasce
- 1čajová lyžica sladenky jačmennej
- 1,5 čajovej lyžice soli
- Pripravený rozkvas
Postup prípravy pre tekvicový chlebík:
Príprava
- Priprav si rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Kvások bude kvasiť približne 9 až 12 hodín. Čas kvasenia ovplyvňuje okolitá teplota prostredia aj sila tvojho kvásku. Keď rozkvas nadobudne dvojnásobný objem, je pripravený.
- Tekvicu si nakrájaj na kúsky a rozmixuj si ju spolu so smotanou v mixéry do hladka, ako smoothie.
- Preosej si múku a pridaj k nej všetky suroviny pre prípravu cesta. Cesto vymies ručne, miesením v pekárničke, či pomocou kuchynského robota. Bude to trvať niekoľko minút. Ak by sa ti cesto zdalo riedke, môžeš k cestu pridať trochu múky.
- Vymiesené cesto nechaj 2 až 3 hodiny kvasiť v uzatvorenej nádobe. Počas kvasenia prelož cesto stierkou alebo ručne 3 – 4 krát.
- Vykvasené cesto si prelož na pomúčenú dosku. Premies ho a vytvaruj bochník v tvare tvojej ošatky. Cesto vlož do škrobom vysypanej ošatky spojmi navrch.
- Ošatku si prekry potravinárskou fóliou, alebo utierkou. Teraz máš dve možnosti. Prvá je, že takto pripravené cesto nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny. Ja mám radšej druhý spôsob. Cesto nechávam kvasiť v chladničke 8 až 20 hodín. Cesto po vytiahnutí z ošatky lepšie drží tvar aj pri viac hydratovanom chlebíku. Vďaka dlhšiemu kvaseniu prebieha aj dlhšia fermentácia, ktorá je prospešná hlavne pre tvoje zdravie a črevnú mikroflóru.
- Keď máš cesto pekne nakvasené, môžeš piecť.
Pečenie
- Mne sa najviac osvedčil zatvorený systém pečenia. Cesto v ošatke si vyber z chladničky. Odporúčam piecť v dostatočne vysokej jenskej mise, liatinovom, kameninovom, alebo smaltovom pekáči (o trochu väčších rozmerov ako ošatka, ktorú si použil) s pokrievkou. Misu alebo pekáč daj predhriať do rúry na 230 °C. Každý z použitých materiálov sa nahrieva inú dobu, podľa svojho návodu na používanie.
- Chlebík z ošatky si vyklop na papier na pečenie a pevnú podložku. Posyp si chlebík múkou, jemne ju pretri po bochníku. Pomocou žiletky urob na chlebíku dlhý rez, prípadne ornamenty. Teraz pomaly presuň chlebík do predhriatej nádoby. Nádobu uzatvor poklopom.
- Peč pri 230 °C po dobu 35 minút. Následne opatrne vyber poklop nádoby a peč chlebík ešte 5 až 15 minút odokrytý. Keď sa sfarbí kôrka chlebíka do zlato hnedých odtieňov, chlebík vyber.
- Ak pobúchaš chlebík po spodnej časti a zvuk znie duto, chlebík je správne upečený.
- Upečený chlebík nechaj vychladnúť na mriežke. Bude nádherne voňať a lákať ťa ochutnať ho ešte teplý. Buď však trpezlivý, aby sa chlebík nezrazil.
Dobrú chuť.
TIP: Ak ešte nevlastníš ošatku, vieš si ju zabezpečiť TU.
TIP2: Ak ťa baví kváskovanie, skús aj kváskový podpecník.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks