Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Tekvicový chlebík z kvásku s kyslou smotanou – bochník s krásnou farbou

od | feb 15, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Tekvicový chlebík si môžeš upiecť z akejkoľvek tekvičky. Hokaido, maslová alebo muškátová tekvica dodá tvojmu chlebíku krásnu farbu a vláčnosť. Po upečení tekvicu v chlebíku necítiť.

Tekvica pribudla do môjho jedálnička skôr v dospelosti. Moji rodičia nerobili žiadne recepty z tekvice. Keď môj malý syn prechádzal na tuhú stravu, tekvica bola jedna z prvých surovín, ktorú ochutnal. Ja obľubujem z tekvice aj prívarok. Do môjho manžela ju dostanem hlavne formou krémovej polievočky. Odkedy kváskujem a pečiem chlebíky od výmyslu sveta, tak aj vďaka krásne oranžovému chlebíku.

tekvica
Tekvica ma pre naše zdravie mnoho benefitov. Je nízkokalorická, obsahuje vlákninu, mnoho minerálov a vitamínov.

Na tekvicový chlebík budeš potrebovať:

Rozkvas

Cesto

Postup prípravy pre tekvicový chlebík:

Príprava

  • Priprav si rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Kvások bude kvasiť približne 9 až 12 hodín. Čas kvasenia ovplyvňuje okolitá teplota prostredia aj sila tvojho kvásku. Keď rozkvas nadobudne dvojnásobný objem, je pripravený.
  • Tekvicu si nakrájaj na kúsky a rozmixuj si ju spolu so smotanou v mixéry do hladka, ako smoothie.
  • Preosej si múku a pridaj k nej všetky suroviny pre prípravu cesta. Cesto vymies ručne, miesením v pekárničke, či pomocou kuchynského robota. Bude to trvať niekoľko minút. Ak by sa ti cesto zdalo riedke, môžeš k cestu pridať trochu múky.
  • Vymiesené cesto nechaj 2 až 3 hodiny kvasiť v uzatvorenej nádobe. Počas kvasenia prelož cesto stierkou alebo ručne 3 – 4 krát.
  • Vykvasené cesto si prelož na pomúčenú dosku. Premies ho a vytvaruj bochník v tvare tvojej ošatky. Cesto vlož do škrobom vysypanej ošatky spojmi navrch.
  • Ošatku si prekry potravinárskou fóliou, alebo utierkou. Teraz máš dve možnosti. Prvá je, že takto pripravené cesto nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny. Ja mám radšej druhý spôsob. Cesto nechávam kvasiť v chladničke 8 až 20 hodín. Cesto po vytiahnutí z ošatky lepšie drží tvar aj pri viac hydratovanom chlebíku. Vďaka dlhšiemu kvaseniu prebieha aj dlhšia fermentácia, ktorá je prospešná hlavne pre tvoje zdravie a črevnú mikroflóru.
  • Keď máš cesto pekne nakvasené, môžeš piecť.

Pečenie

  • Mne sa najviac osvedčil zatvorený systém pečenia. Cesto v ošatke si vyber z chladničky. Odporúčam piecť v dostatočne vysokej jenskej mise, liatinovom, kameninovom, alebo smaltovom pekáči (o trochu väčších rozmerov ako ošatka, ktorú si použil) s pokrievkou. Misu alebo pekáč daj predhriať do rúry na 230 °C. Každý z použitých materiálov sa nahrieva inú dobu, podľa svojho návodu na používanie.
  • Chlebík z ošatky si vyklop na papier na pečenie a pevnú podložku. Posyp si chlebík múkou, jemne ju pretri po bochníku. Pomocou žiletky urob na chlebíku dlhý rez, prípadne ornamenty. Teraz pomaly presuň chlebík do predhriatej nádoby. Nádobu uzatvor poklopom.
  • Peč pri 230 °C po dobu 35 minút. Následne opatrne vyber poklop nádoby a peč chlebík ešte 5 až 15 minút odokrytý. Keď sa sfarbí kôrka chlebíka do zlato hnedých odtieňov, chlebík vyber.
  • Ak pobúchaš chlebík po spodnej časti a zvuk znie duto, chlebík je správne upečený.
  • Upečený chlebík nechaj vychladnúť na mriežke. Bude nádherne voňať a lákať ťa ochutnať ho ešte teplý. Buď však trpezlivý, aby sa chlebík nezrazil.
kváskový tekvicový chlieb

Dobrú chuť.

TIP: Ak ešte nevlastníš ošatku, vieš si ju zabezpečiť TU.

TIP2: Ak ťa baví kváskovanie, skús aj kváskový podpecník.

obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Domáca tlačenka – tradičná zabíjačková delikatesa - […] rád/rada domáci chlebík, máme pre teba zopár skvelých receptov – biely, zemiakový, či tekvicový. Ktorý si […]

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cesto // kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This