Tradičný zemiakový chlebík z kvásku bol pokrm našich predkov. Kedysi dávno bol chlieb sviatočný pokrm. Až neskôr sa stal najbežnejším pokrmom mnohých generácií, ktorého sa neprejeme.
Moja babka si pamätá, že jej mama piekla vždy len zemiakový chlieb s rascou. Nikdy nie iný. Uvarené zemiaky nastrúhala. Pripravila cesto a vložila ho do „ošitky“ (košík z prútia). Z jej rozprávania ma prekvapil jeden detail. Pripravený chlebík nosili do ich miestnej pekárne, kde im ho upiekli. V tej dobe to bolo bežné.
Náš starší sused mi zase spomínal, ako jeho mama piekla kváskové chlebíky na mnoho spôsobov. Avšak zemiakový k ním neodmysliteľne patril. Doma mali na to určenú pec. Kváskový chlieb im vraj vydržal aj 3 týždne.
V súčasnosti sa mnoho z nás vracia k tradíciám našich predkov. Pečieme si chlebíky z kvásku z kvalitných surovín doma. Celý proces prípravy a pečenia je čarovný. Keď pripravujem chlebík, môj syn hneď spozornie a chce vidieť, ako sa chlebík miesi. Neskôr mu ukazujem, ako sa pečie v trúbe. Azda najkrajším momentom je, keď sedí za stolom a vychutnáva si doma upečený chlieb s masielkom alebo nátierkou. Tak mäkučký, chutný a voňavý.
Chlieb je jedným z mála pokrmov, z ktorých sa nikdy neprejeme.
Na zemiakový chlebík budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150g špaldovej hladkej múky
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 100g celozrnnej špaldovej múky
- 250g hladkej špaldovej múky
- 100g vody
- 2 menšie zemiaky
- 1 kopcovitá čajová lyžička sladenky jačmennej
- 1,5 čajovej lyžičky soli
- Pripravený rozkvas
Postup prípravy pre zemiakový chlebík:
Príprava
- Priprav si rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Dobre premiešaj a v uzatvorenej nádobe nechaj kvasiť po dobu 9 až 12 hodín. Keď kvások nadobudne dvojnásobok objemu, je pripravený.
- Zemiaky si uvar. Nechaj ich vychladnúť a najemno ich nastrúhaj.
- Preosej si múku. K nej pridaj všetky ostatné ingrediencie pre prípravu cesta.
- Cesto si vymies ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota. Miesenie ti bude trvať niekoľko minút. Ak by sa ti cesto zdalo riedke, pridaj trochu múku.
- Cesto bude možno trochu lepkavé, nie s hladkým povrchom, ale kompaktné.
- Takto pripravené cesto nechaj kvasiť v uzatvorenej nádobe 2 až 3 hodiny. Počas tejto doby prelož cesto rukou alebo stierkou 3 – 4 krát.
- Nakvasené cesto si vyklop pomocou stierky na pomúčenú dosku. Premies ho a vytvaruj bochník podľa tvaru tvojej ošatky. Vlož ho do nej tak, aby boli spoje cesta navrchu.
- Cesto si prekry kuchynskou fóliou alebo utierkou. Nechaj ho kvasiť 2 až 3 hodiny vonku, alebo 8 až 20 hodín v chladničke.
- Nakvasené cesto si vyklop na papier na pečenie a pevnú podložku. Vyklopený bochník si posyp múkou. Pomocou žiletky si ho narež.
- Pripravený bochník si prelož do jenskej misy, kameninového, liatinového, alebo smaltového pekáča (o niečo väčších rozmerov ako je ošatka) s pokrievkou.
Pečenie
- Do studenej rúry vlož chlebík v nádobe aj s pokrievkou. Zapni ju na 250 °C po dobu 15 minút. Po uplynutí času si teplotu zníž na 230 °C a nechaj piecť ďalších 30 minút.
- Na záver opatrne vyber pokrievku a nechaj chlebík dopiecť 5 až 15 minút. Keď sa chlebíku sfarbí kôrka do zlato hnedých odtieňov, je upečený.
- Či sa chlebík dobre upiekol, vieš prekontrolovať pobúchaním na spodnú časť. Duté zvuky znamenajú, že je upečený správne.
- Nechaj ho dobre vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
TIP: Ak rád kváskuješ, skús aj recept na tekvicový chlieb.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks