Hustá paradajková polievka dokonalo zasýti a zahreje. Nielen svojou teplotou, ale aj krásnou sýtou červenou farbou. Tá je doslova magnetom pre oči. Cesnak a bylinky podčiarknu úžasnú chuť polievky, vďaka čomu si ju istotne zamiluješ.
Neodmysliteľne najdôležitejšou surovinou tohto receptu sú paradajky, nazývané tiež rajčiny alebo rajčiaky. Plodina, ktorá je neskutočne zdravá. Existuje mnoho odrôd rôznych veľkostí. V súčasnosti sú veľmi obľúbené menšie odrody, zvané „cherry“. Malé aj veľké plody paradajok obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny. Priaznivo pôsobia na srdce, kosti, vlasy, oči či krvný tlak. Zaujímavosťou je, že z hľadiska botaniky paradajky radíme medzi ovocie. Avšak v rámci kuchyne ich zaraďujeme a používame skôr ako zeleninu.

Najchutnejšia a najzdravšia paradajková polievka je samozrejme z čerstvých a dozretých paradajok. Preto ju cez leto často varím z úrody zo záhradky. Mimo sezóny ich vieš nahradiť paradajkovým pyré a krájanými paradajkami. S manželom túto sýtu polievku zbožňujeme.
Na hustú paradajkovú polievku budeš potrebovať:
- 1kg čerstvých paradajok
alebo
- 2 kusy paradajkového pyré
- 400-500g krájaných paradajok v konzerve
- 1 veľká cibuľa
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 cesnaky
- Hrsť čerstvej bazalky alebo 2 čajové lyžice sušených talianskych byliniek
- Štvorfarebné korenie
- 1-2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 2 mrkvy
- 1 polievková lyžica slepačej bujónky
- Mozzarella alebo zrejúci syr
- 0,5-1l vody
Hustá paradajková polievka – postup prípravy:
- Ak budeš polievku variť z čerstvých paradajok, do väčšieho hrnca daj variť vodu. Keď začne vrieť, vlož do nej čerstvé paradajky na 3 minúty.
- Paradajky sceď pod studenou vodou a ošúp. Nakrájaj ich na menšie kúsky.
- Cibuľu nakrájaj nadrobno a v hrnci ju speň na olivovom oleji do sklovita.
- Pridaj očistenú a nastrúhanú mrkvu. Zmes pár minút podus.

- Pridaj prelisovaný cesnak, štvorfarebné korenie a bylinky. Krátko orestuj a pridaj nakrájané čerstvé paradajky alebo pyré s nakrájanými paradajkami.
- Prilej vodu a polievku priveď k varu. Pridaj aj polievkovú lyžicu kuracej bujónky. Na strednom stupni var 15 až 20 minút.
- Uvarenú polievku ochuť trstinovým cukrom a soľou podľa chuti.
- Na záver ponorným mixérom polievku rozmixuj dohladka. Naservíruj na tanier a na vrch nastrúhaj mozzarellu alebo zrejúci syr.
- Polievku môžeš ozdobiť čerstvou bazalkou.

Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád zeleninové polievky, vyskúšaj aj krémovú mrkvovú polievku. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com

Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov