Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hustá paradajková polievka s bylinkami a cesnakom

od | apr 19, 2021 | Polievky, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Hustá paradajková polievka dokonalo zasýti a zahreje. Nielen svojou teplotou, ale aj krásnou sýtou červenou farbou. Tá je doslova magnetom pre oči. Cesnak a bylinky podčiarknu úžasnú chuť polievky, vďaka čomu si ju istotne zamiluješ.

Neodmysliteľne najdôležitejšou surovinou tohto receptu sú paradajky, nazývané tiež rajčiny alebo rajčiaky. Plodina, ktorá je neskutočne zdravá. Existuje mnoho odrôd rôznych veľkostí. V súčasnosti sú veľmi obľúbené menšie odrody, zvané „cherry“. Malé aj veľké plody paradajok obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny. Priaznivo pôsobia na srdce, kosti, vlasy, oči či krvný tlak. Zaujímavosťou je, že z hľadiska botaniky paradajky radíme medzi ovocie. Avšak v rámci kuchyne ich zaraďujeme a používame skôr ako zeleninu.

paradajky
Čerstvá bazalka, paradajky, olivový olej a korenie sú dôležité suroviny na prípravu chutnej paradajkovej polievky

Najchutnejšia a najzdravšia paradajková polievka je samozrejme z čerstvých a dozretých paradajok. Preto ju cez leto často varím z úrody zo záhradky. Mimo sezóny ich vieš nahradiť paradajkovým pyré a krájanými paradajkami. S manželom túto sýtu polievku zbožňujeme.

Na hustú paradajkovú polievku budeš potrebovať:

  • 1kg čerstvých paradajok

alebo

Hustá paradajková polievka – postup prípravy:

  • Ak budeš polievku variť z čerstvých paradajok, do väčšieho hrnca daj variť vodu. Keď začne vrieť, vlož do nej čerstvé paradajky na 3 minúty.
  • Paradajky sceď pod studenou vodou a ošúp. Nakrájaj ich na menšie kúsky.
  • Cibuľu nakrájaj nadrobno a v hrnci ju speň na olivovom oleji do sklovita.
  • Pridaj očistenú a nastrúhanú mrkvu. Zmes pár minút podus.
paradajková polievka s mrkvou
  • Pridaj prelisovaný cesnak, štvorfarebné korenie a bylinky. Krátko orestuj a pridaj nakrájané čerstvé paradajky alebo pyré s nakrájanými paradajkami.
  • Prilej vodu a polievku priveď k varu. Pridaj aj polievkovú lyžicu kuracej bujónky. Na strednom stupni var 15 až 20 minút.
  • Uvarenú polievku ochuť trstinovým cukrom a soľou podľa chuti.
  • Na záver ponorným mixérom polievku rozmixuj dohladka. Naservíruj na tanier a na vrch nastrúhaj mozzarellu alebo zrejúci syr.
  • Polievku môžeš ozdobiť čerstvou bazalkou.
rajčinová polievka
Chutná sýto červená polievka ťa dokonalo zasýti

Dobrú chuť.

TIP: Ak máš rád zeleninové polievky, vyskúšaj aj krémovú mrkvovú polievku. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: polievky // syr // zdravý olej

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This