Pre milovníkov paradajok je táto kvásková focaccia doslova balzam na dušu. Spojenie nadýchaného cesta, šťavnatých paradajok, bazalkového pesta a olivového oleja ťa prekvapia.
Predpokladala som, že táto talianska špecialita bude skôr suchší typ posúcha. Musím priznať, že som sa tak veľmi mýlila. Focaccia (čítaj fokáča) je mäkučká, šťavnatá, a tak lahodná.
Z môjho pohľadu je to obdoba nášho slovenského podpecníka. Rovnako, ako pri ňom, aj pri focaccii existuje mnoho variantov. Rôznorodosti ingrediencií pri pečení tejto delikatesy sa medze nekladú. Olivy, cibuľa, paradajky, bazalka, oregano, rozmarín, prosciutto…a mnoho ďalších surovín sa používa pri pečení tejto pochúťky.
Taliani najčastejšie používajú kvások „lievito madre“. Doslovným prekladom je „materský kvások“. Je to tuhšia verzia pšeničného kvásku, vhodný pre ich lokálne teplé podnebie. Upečené produkty z tohto typu kvásku sú nadýchanejšie. Focacciu si však vieš upiecť s akýmkoľvek typom kvásku a s bežným rozkvasom. Ja som použila svoj ražný celozrnný kvások.
Na kváskovú focacciu budeš potrebovať:
Rozkvas
- 100g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 100g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
alebo
- 50g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 50g kvásku lievito madre
- 25g vody
Cesto
- 400g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 250g vody
- 20g olivového oleja
- 1 kopcovitá lyžica sladenky jačmennej, alebo medu
- 5g soli
Na vrch cesta
- 250g cherry paradajok
- 25g olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Bazalkové pesto
Kvásková focaccia a jej postup prípravy:
- Priprav si rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Pripravený rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín do zdvojnásobenia svojho objemu.
- Druhá alternatíva je príprava rozkvasu z lievita madre – zmiešaním rovnakých surovín, avšak v inom pomere. Táto alternatíva má kratšiu dobu kvasenia. Približne 4 až 8 hodín, kým sa objem zdvojnásobí až strojnásobí.
- Múku si preosej a zmiešaj s ostatnými surovinami pre prípravu cesta. Vymies ho ručne, pomocou pekárničky alebo pomocou kuchynského robota. Ak by sa ti cesto zdalo riedke, pridaj trochu múky.
- Vymiesené cesto je elastické, s hladkým povrchom a po vymiesení sa odliepa od stien.
- Nechaj ho kvasiť v uzatvorenej, alebo prekrytej nádobe 3 hodiny. Odporúčam vo vypnutej rúre, nakoľko je v nej stabilná teplota.
- Nakvasené cesto si udlab rukami na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak použiješ klasický plech, cesto nemusí byť po celej ploche.
- Cesto v plechu prekry kuchynskou fóliou alebo utierkou.
- Nechaj ho kvasiť po dobu 3 hodín. Rovnako, ako pred tým vo vypnutej trúbe.
- Počas posledného kvasenia si priprav cherry paradajky, ktoré nakrájaj na polovice. Tie poukladáš a vtlačíš do pripraveného cesta.
- Čajovou lyžičkou nanes po celej ploche cesta kúsky bazalkového pesta.
- Focacciu pokvapkaj olivovým olejom a posoľ.
- Daj ju piecť do vyhriatej rúry na 230 °C po dobu 20 až 25 minút.
- Upečenú focacciu nechaj vychladnúť.
- Nakrájaj ju a vychutnaj si tu paradajkovú šťavnatosť.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máš rád kváskové špeciality, vyskúšaj aj kváskový podpecník.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks