Špenátové halušky sú jednoduchým, rýchlym a pomerne sýtym jedlom. V tomto prípade platí – za málo peňazí veľa muziky. Sú príkladom toho, že aj špenát môže pohladiť chuťové bunky a ulahodiť hladnému bruchu.
Špenát je skvelá listová zelenina plná železa. Aj keď farba vzbudzuje možno rešpekt, jeho chuť je úplne neutrálna a nevýrazná, čo je zároveň jeho benefitom. Čerstvý špenát sa jednoznačne oplatí zaradiť do stravy, nakoľko je pre telo a zdravie veľkým prínosom. Jednou z možností sú práve špenátové halušky. Pripravíš ich naozaj rýchlo a celkom jednoducho. Postačí šikovný ponorný mixér a zopár ingrediencií.
Špenátové halušky – ako na to?
Ingrediencie na cesto:
- 125 g čerstvého špenátu
- podľa chuti soľ
- 50 ml studenej vody
- 200 g hladkej múky
- 1 menší zemiak
- 1 vajíčko
Ingrediencie na dochutenie:
- kúsok slaninky na škvarky (skvelú poctivú slaninu nájdeš v našej kamennej predajni Valach)
- 1 tavený syr v črievku
- šľahačková smotana – množstvo podľa chuti (ja som dala približne 100 ml)
- kyslá smotana
- 125 g masla
- čerstvá pažítka
Postup prípravy na špenátové halušky:
- Do väčšej misky vlož umytý čerstvý špenát a pridaj asi 50 ml vody. Pomocou ponorného mixéra rozmixuj na hladkú kašu.
- Pridaj ošúpaný a umytý zemiak pokrájaný na malé kúsky. Opäť ponorným mixérom rozmixuj tak, aby neostali žiadne väčšie kúsky.
- Pridaj vajíčko, štipku soli a hladkú múku. Teraz si už vystačíš aj s drevenou vareškou. Všetko dôkladne premiešaj až kým ti nevznikne hladké zelené cesto.
- Do hrnca daj zovrieť vodu, pridaj trošku soli a až bude voda vrieť, môžeš sádzať špenátové halušky.
- Až vyplávajú halušky na povrch, nechaj ich asi 5 minút variť a tak ich môžeš následne scediť. Medzitým pokrájaj slaninku na malé kúsočky a nechaj na panvici škvariť. Nezabudni občas premiešať. Ešte teplé halušky prelej roztopeným maslom. Tavený syr vytlač do menšej misky a pridaj asi 100 ml šľahačkovej smotany. Metličkou vymiešaj a zalej týmto halušky. Premiešaj a môžeš servírovať.
- Na tanier nalož halušky, na vrch lyžičku kyslej smotany (nemusí byť), škvarenú slaninku a dochuť posekanou pažítkou.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj tiež lahodné domáce zemiakové halušky podľa receptu skvelej kuchárky Eriky.
Obr. súkromný archív. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov