Klobásky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného aj veľkonočného jedla. Kapustnica bez fajnovej domácej klobásy, by kapustnicou ani nebola. Dodáva tú pravú mierne zaúdenú chuť a úžasnú vôňu vianočnej polievke.
Klobásky sa dajú pripraviť aj doma. Ak ich následne má kto vyúdiť, tak stojí za to vyskúšať ich domácu prípravu. No poväčšine sa niekto v rodine, či blízkom okolí nájde, kto sa údeniu venuje. Toto chladné obdobie je na ich prípravu priam ideálne. Pre mňa sú dedkove klobásky jedinečné a za seba poviem, že som v živote lepšie nejedla. Ak sa pre domáce klobásky rozhodneš, zaobstaraj si vopred črievka, ktoré budeš klobásovou zmesou plniť. Neodmysliteľným nástrojom je mlynček s plniacou rúrkou, alebo špeciálna plnička črievok. Mäso je ideálne kúpiť čerstvé priamo od mäsiara. Pri plnení klobás sa ti bude hodiť ihla. Ak by bola v klobáse bublinka, jednoducho črievko prepichni ihlou, aby sa zbavilo prebytku vzduchu.
Domáce klobásky sa hodia nielen do kapustnice, či k veľkonočnému stolu. Sú skvelým doplnkom do strukovinových, či sladko-kyslých polievok, k prívarkom aj kyslej kapuste. Alebo ako rýchly výdatný obed s chlebom a horčicou. Určite sa nehodí konzumovať ich denne, no zamrazené ich máš poruke kedykoľvek a k občasnému maškrteniu sú skvelé.
Na klobásky – budeš potrebovať:
- 8 kg bravčového pliecka
- 2 kg bravčový bôčik
- 200 g soli
- 100 g mletej sladkej papriky
- 100 g čerstvého cesnaku
- 20 g štipľavej mletej papriky
- 20 g čierne mleté korenie
Postup prípravy:
- Črevá namoč deň vopred (alebo aspoň na pár hodín) do studenej vody a odlož do chladničky. Takto nadobudnú pružnosť a klobásky pri pretáčaní nepraskajú.
- Črevá vyber z chladničky, zlej z nich vodu a ešte ich v čistej vode prepláchni.
- Mäso dôkladne umy a pomeľ na mlynčeku spolu s naváženým cesnakom. Je lepšie cesnak pomlieť s mäsom, nakoľko pri osobitnom pretláčaní cesnaku vzniká zbytočný odpad.
- Do litra vlažnej vody pridaj soľ, čierne korenie, papriku oboch druhov a dôkladne premiešaj, aby sa ingrediencie prepojili. Touto ochutenou vodou polej pomleté mäso a dôkladne vymiešaj.
- Následne klobásovou zmesou môžeš plniť črevá pomocou mlynčeka s rúrkou, alebo v ideálnom prípade plničky. Iste sa nejaká nájde v komôrke starých, či prastarých rodičov. Naše babičky chovali prasiatka a pravidelne plničku používali. Pri plnení pozor na vzduchové bublinky, tie treba prepichnúť. Akú dĺžku klobás si zvolíš, je na tebe. Optimálna dĺžka je 20-30 cm, následne treba črievko pretočiť a plniť ďalej.
- Naplnené klobásy je ideálne začať údiť ešte v ten istý deň. Môj otec sa drží pravidla – pomaly údiť 3 dni. Dôležité je použiť drevo ovocných stromov.
- Po vyúdení nechaj klobásky visieť aspoň deň v prievane a následne ich môžeš na dlhšiu dobu uskladniť v mrazničke.
Dobrú chuť.
TIP: Ak nemáš čas, alebo možnosť venovať sa domácemu klobáskovaniu, zájdi do kamennej predajne Valach. Tam nájdeš vždy poctivé chutné domáce klobásky.
Obr.Pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
Dakujem za rady, ja este uvarim za hrst Rasce 5 minut, precedim rascu zahodim a vodu pouzijemdo mesa. Naucil som sa v Kremnici od stryka, a robym to v Kanade vyse 50 rokov, tak Kanadanom vela netreba oni su do varenia lavy, ale kazdy tvrdi ze su najlepsie ake kedy jedli. Aspon v tom maju pravdu.
Vladimir Kopecky
Dakujeme za recept, ja robim tak isto, len sol 15 dkg a vodu menej. Su velmi dobre.